Puffen of niet puffen? Waarschijnlijk: niet puffen


UNC School of Medicine onderzoekers leiden een nieuwe studie waarin blijkt dat e-sigaretten unieke en potentieel schadelijke immuunresponsen veroorzaken in de luchtwegen.

UNIVERSITEIT VAN NOORD CAROLINA GEZONDHEIDSZORG

CHAPEL HILL - Volgens nieuw onderzoek dat online is gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, lijken E-sigaretten unieke immuunresponsen te ontwikkelen zoals bij gebruik van reguliere sigaretten.

Immuunresponsen zijn de biologische reacties van cellen en vloeistoffen op uitwendige stoffen die het lichaam niet als eigen herkent. Dergelijke immuunresponsen spelen een rol in ziektes, met inbegrip van longziekten die door gebruik van sigaretten worden aangesproken.

Mehmet Kesimer, PhD, senior auteur en universitair hoofddocent in pathologie en laboratoriumgeneeskunde aan de UNC School of Medicine, en zijn medeauteurs rapporteren bevindingen van wat wordt geacht de eerste studie te zijn van de schadelijke effecten van e-sigaretten, door de ontleding van sputummonsters uit de longen.

"Er is verwarring over de vraag of e-sigaretten veiliger zijn dan sigaretten, omdat de potentiŽle schadelijke effecten van e-sigaretten nog maar pas worden onderzocht," zei Kesimer, die ook lid is van het UNC Marsico Lung Institute.

"Deze studie heeft onderzoek uitgevoerd naar mogelijke biomarkers van schade in de longen. En onze resultaten suggereren dat in bepaalde gevallen e-sigaretten net zo slecht zijn als klassieke sigaretten." Uit het rapport Ď2016 Surgeon Generalísí is gebleken dat het gebruik van e-sigaretten tussen 2011 en 2015 met 900 procent is gegroeid onder studenten van de middelbare school. In 2016 heeft de Food and Drug Administration zijn wetgevend toezicht op tabaksproducten uitgebreid op e-sigaretten.

De studie vergeleek sputummonsters van 15 gebruikers van e-sigaretten, 14 huidige sigarettenrokers en 15 niet-rokers. Zij vonden dat gebruikers van e-sigaretten aanzienlijke stijgingen vertoonden in:

- Neutrofiele granulocyten- en neutrofiele-extracellulaire-val (NET) -gerelateerde eiwitten in de luchtwegen. Hoewel neutrofielen belangrijk zijn bij het bestrijden van pathogenen, kunnen de niet-gecontroleerde neutrofielen bijdragen tot inflammatoire longziekten, zoals COPD en cystische fibrose.

- NETs buiten de longen. NET's zijn geassocieerd met celdood in het epitheliaal en endothelium, de weefsels in bloedvaten en organen. De auteurs schrijven dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of deze toename geassocieerd wordt met systemische ontstekingsziekten, zoals lupus, vasculitis en psoriasis.

Uit de studie bleek ook dat e-sigaretten een aantal gemeenschappelijke negatieve gevolgen hebben met klassieke sigaretten. Zowel e-sigaretten als sigarettengebruikers vertoonden significante toenames in:

- Biomarkers van oxidatieve stress en activering van aangeboren verdedigingsmechanismen in verband met longziekte. Onder deze biomarkers zijn aldehyde-detoxificatie en oxidatieve stress-gerelateerde eiwitten, thioredoxine (TXN) en matrixmetalloproteÔnase-9 (MMP9).

- Slijmafscheidingen, specifiek mucine 5AC, waarvan de overproductie is geassocieerd met pathologieŽn in de long, waaronder chronische bronchitis, bronchiectase, astma en hijgen.

Studiebeperkingen omvatten het feit dat van de 15 gebruikers van e-sigaretten, vijf zeiden dat ze soms sigaretten rookten en 12 in het verleden sigaretten hadden gerookt.

"Het vergelijken van de schade van e-sigaretten met klassieke sigaretten is zoals appels vergelijken met peren,Ē zei Kesimer. "Onze gegevens laten zien dat e-sigaretten schade aan de longen kunnen toebrengen zoals bij sigarettenrokers. Dit onderzoek weerlegt dat overstappen naar e-sigaretten een gezonder alternatief is. '

In een niet-gerelateerde studie vorig jaar, bestudeerde Ilona Jaspers, PhD, hoogleraar kindergeneeskunde en microbiologie en immunologie aan de UNC School of Medicine de effecten van puffen op de genen. Wanneer we sigaretten roken, worden tientallen genen die belangrijk zijn voor de immuniteitsverdediging veranderd in de epitheelcellen die het neusslijmvlies beÔnvloeden. Een aantal van deze veranderingen verhoogt waarschijnlijk het risico op bacteriŽle infecties, virussen en ontstekingen. In Jaspersí laboratorium vond men dat puffen dezelfde genen beÔnvloedt als bij het roken van sigaretten en honderden andere genen die belangrijk zijn voor de immuunverdediging in de nasale, bovenste luchtwegen.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag