Mogelijk unieke en potentieel schadelijke immuunreacties door E-sigaretten

AMERICAN THORACIC SICIETY

E-sigaretten lijken unieke immuunreacties uit te lokken naast de reacties die gewone sigaretten al veroorzaken en die tot longaandoeningen kunnen leiden, aldus een nieuw onderzoek dat online verscheen in het Journal of Respiratory and Critical Care Medicine van de Amerikaanse Thoracic Society.

In “E-Cigarette Use Causes a Unique Innate Immune Response in the Lung, Involving Increased Neutrophilic Activation and Altered Mucin Secretion” beschrijven hoofdauteur en universitair docent pathologie aan de Universiteit van North Carolina dr. Mehmet Kesimer en zijn team de bevindingen uit de eerste studie waarbij menselijke luchtwegmonsters zijn gebruikt om de schadelijke effecten van e-sigaretten te onderzoeken.

“Er bestaat verwarring over de vraag of e-sigaretten veiliger zijn dan sigaretten omdat de mogelijke nadelige effecten van e-sigaretten nog maar pas worden onderzocht,” zegt dr. Kesimer, die meldt dat in dit onderzoek gekeken is naar mogelijke biomarkers voor schade aan de longen. “Onze resultaten suggereren dat e-sigaretten wellicht net zo slecht zijn als gewone sigaretten.”

Een rapport van Surgeon General uit 2016 constateerde een toename van het gebruik van e-sigaretten met 900 procent onder high school leerlingen (ca. 15-18 jaar) in de VS tussen 2011 en 2015. Ook nam de FDA (de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit) e-sigaretten op in het overzicht van regelgeving voor tabaksproducten in 2016.

De studie vergeleek mucusmonsters van 15 e-sigarettengebruikers, 14 sigarettenokers en 15 niet-rokers. Zij stelden vast dat alleen e-sigarettengebruikers een significante toename vertoonden van eiwitten gerelateerd aan neutrofiele granulocyten en eiwitten gerelateerd aan zogenaamde NETs (neutrofiele extracellulaire traps) in hun luchtwegen. Hoewel neutrofielen van belang zijn bij de bestrijding van pathogenen, kunnen ze ook bijdragen aan inflammatoire longziektes zoals COPD en cystische fibrose als ze niet worden ingetoomd.

Buiten de longen, in het epitheel en endotheel, de weefsels die de bloedvaten en organen bekleden, worden NETs geassocieerd met celdood. Volgens de schrijvers is meer onderzoek nodig om te bepalen of deze toename verband houdt met systemische inflammatoire ziektes zoals lupus, vasculitis en psoriasis. Een andere bevinding uit de studie was dat e-sigaretten een aantal van dezelfde negatieve gevolgen veroorzaakte als sigaretten. Zowel e-sigaretten- als sigarettenrokers vertoonden een significante toename van biomarkers van oxidatieve stress en activering van aangeboren verdedigingsmechanismes die samenhangen met longziektes, zoals aldehyde-detoxificatie en oxidatieve stressgerelateerde eiwitten, thioredoxine (TXN)en matrix metalloproteďnase-9 (MMP9).

Een andere biomarker is slijmafscheiding, vooral de overproductie van mucine 5AC, die geassocieerd wordt met longziektes zoals chronische bronchitis, bronchiëctasieën (blijvende verwijdingen van delen van de luchtwegen door beschadiging van de bronchuswand) en een piepende ademhaling.

Een van de beperkingen van de studie is het feit dat 5 van de 15 e-sigarettengebruikers zeiden dat zij nu en dan ook sigaretten rookten en 12 meldden in het verleden sigaretten te hebben gerookt.

“Het vergelijken van de schade door e-sigaretten met schade door sigaretten is een beetje als appels en peren vergelijken,” aldus dr. Kesimer. “Onze gegevens tonen aan dat de aard van de door e-sigaretten toegebrachte schade deels hetzelfde en deels uniek is, waarmee het idee dat overgaan van sigaretten op e-sigaretten gezonder zou zijn wordt aangevochten.”

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag