Honden kunnen bescherming bieden tegen eczeem en astma

De bescherming tegen eczeem vermindert echter als de kinderen groter worden.

Twee studies gepresenteerd op de American College of Allergy, Asthma and Immunologie (ACAAI) Annual Scientific Meeting Show, stellen dat er meer reden is om van je hond te houden. In de eerste studie blijkt dat baby's geboren in een huis waar een hond verblijft tijdens de zwangerschap, bescherming genieten tegen allergisch eczeem tot hun tiende jaar. Een tweede studie toont aan dat honden ook een beschermend effect kunnen bieden tegen astma, zelfs bij kinderen die allergisch zijn voor honden.

"Hoewel eczeem algemeen voorkomt bij zuigelingen, weten veel mensen niet dat er een progressie is van eczeem naar voedselallergieën en neusallergieën en astma," zegt allergist Gagandeep Cheema, MD, ACAAI-lid en hoofdauteur. "We wilden weten of er een beschermend effect was bij het houden van een hond en bovengenoemde evolutie kan vertragen.”

De studie onderzocht moeder-kind paren met een hond. "Blootstelling" is gedefinieerd als het houden van één of meer honden in huis gedurende minstens één uur per dag. "We vonden dat de nabijheid van honden bij een moeder voor de geboorte van een kind een significant een lager risico geeft op eczeem tot de leeftijd van 2 jaar, maar dit beschermende effect loopt af op 10-jarige leeftijd," zegt allergist Edward M. Zoratti, MD, ACAAI-lid en mede-auteur.

In de tweede studie onderzochten wetenschappers de effecten van twee verschillende soorten nabijheid van honden bij kinderen met astma in Baltimore. Het eerste type was het eiwit, of allergeen, dat kinderen die allergisch zijn voor honden, beïnvloedt. Het tweede type waren elementen, zoals bacteriën, die een hond zou kunnen dragen. De onderzoekers concluderen dat blootstelling aan de eigenschappen die honden dragen een beschermend effect heeft op astma symptomen. Maar blootstelling aan het allergeen kan leiden tot meer astma symptomen bij kinderen met hondenallergie.

"Bij stadskinderen met astma die allergisch waren voor honden, zou contact met een hond kunnen worden geassocieerd met twee verschillende effecten," zegt Po-Yang Tsou, MD, MPH, hoofdauteur. "Er lijkt een beschermend effect op astma van niet-allergene hondverwante blootstellingen, en een schadelijk effect van blootstelling aan allergenen." De onderzoekers geloven dat het contact van een kind met andere factoren dan het allergeen van de hond, zoals bacteriën of andere onbekende factoren, het beschermende effect uitmaakt. "De hondallergene blootstelling blijft echter een belangrijke zorg voor kinderen die allergisch zijn voor honden," zegt dr. Tsou.

Mensen met hondenallergie moeten samen met hun allergist werken om de blootstelling te verminderen. ACAAI heeft extra tips voor mensen met hondenallergie die een hond in huis houden:

Houd je hond uit je slaapkamer en beperk zijn aanwezigheid tot slechts een paar kamers. Maar weet dat als de hond alleen in één kamer wordt gehouden de allergenen niet beperkt blijven tot die kamer.

Was je handen met zeep en water na aanraking van je hond.

Schoonmaakmiddelen met hoge efficiency kunnen over het algemeen de allergenen verminderen. Regelmatig gebruik van een high-efficiency stofzuiger of een centraal vacuümsysteem kan ook allergenen verminderen.

Uw hond minstens één keer per week een bad geven kan de allergenen uit de lucht verminderen.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag