Titaandioxide (E171) nanodeeltjes kunnen colitis verergeren

Universiteit van Zürich

Titaandioxide, één van de meest geproduceerde nanodeeltjes wereldwijd wordt meer en meer gebruikt in levensmiddelen. Wanneer darmcellen de titaandioxidedeeltjes absorberen, leidt dit tot verhoogde ontsteking en beschadiging van het darmslijmvlies bij muizen met colitis. Onderzoekers aan de Universiteit van Zürich raden patiënten met colitis aan levensmiddelen te vermijden die titanium dioxide deeltjes bevatten .

De frequentie van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is al decennia aan het stijgen in veel westerse landen. De ziekten worden veroorzaakt door een overmatige auto-immuunreactie tegen de darmflora. Naast genetische factoren en milieu-factoren, zoals de westerse levensstijl speelt voeding in het bijzonder een essentiële rol in de ontwikkeling van deze chronische darmziekten.

Gebruik van titanium dioxide nanodeeltjes in voedsel neemt toe.

Uit het onderzoek van Gerhard Rogler, professor MDL aan de Universiteit van Zürich, blijkt nu dat titaandioxide-nanodeeltjes de ontstekingsreactie in het lichaam van patiënten met inflammatoire darmziekten kunnen verergeren. Titaandioxide is een wit pigment in geneesmiddelen, cosmetica en tandpasta en in toenemende mate in voeding onder de code E171, bijvoorbeeld in ijs, kauwgom en marshmallows. Tot nu toe zijn er geen beperkingen op het gebruik in de levensmiddelenindustrie.

De wetenschappers onder leiding van Gerhard Rogler concentreerden hun onderzoek op een complex eiwit in de cellen: het NLRP3 inflammasoom. Dit eiwit complex is een onderdeel van het niet-specifiek immuunsysteem dat gevaarsignalen detecteert en dan ontstekingen triggert. Indien het inflammasoom wordt geactiveerd door bacteriële componenten bijvoorbeeld, speelt de ontstekingsreactie een cruciale rol bij de afweer tegen infectieve middelen. Op dezelfde wijze kan NLRP3 worden geactiveerd door kleine anorganische deeltjes - soms met negatieve gevolgen: als urinezuur kristallen zich vormen in de cellen wat leidt tot jicht.

Titaandioxide kan worden geabsorbeerd uit voedsel bij darmziekten.

De onderzoeksgroep heeft eerst het effect van anorganische titaandioxidedeeltjes in celkweken onderzocht. Zij konden aantonen dat titaandioxide humane intestinale epitheelcellen en macrofagen kunnen binnendringen en zich daar ophopen. De nanopartikels werden gedetecteerd als gevaarsignalen door inflammasomen die de vorming van inflammatoire boodschappers triggerden. Daarenboven hebben patiënten met colitis ulcerosa, wiens darmwand verstoord is, een verhoogde concentratie van titaandioxide in hun bloed. "Dit toont aan dat deze deeltjes uit het voedsel kunnen worden opgenomen bij bepaalde aandoeningen," zegt Rogler.

In een verdere fase, dienden de wetenschappers oraal titaandioxide nanodeeltjes toe aan muizen, die als ziektemodel voor inflammatoire darmziekte dienden. Ook hier activeerden de deeltjes het NLRP3 complex dat leidde tot een sterke darmontsteking en grotere schade aan het darmslijmvlies bij de muizen. Bovendien verzamelden titaandioxide kristallen zich in de milt van de dieren.

Onderzoekers raden E171 af in geval van colitis.

Verdere studies moeten uitwijzen of deze thesis bevindingen ook geldig zijn voor mensen . "Op basis van onze resultaten" concludeert Rogler, “onthouden patiënten met intestinale barrière disfunctie zoals bij colitis zich het best van voedsel dat titaandioxide bevat.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica