Sommige moedercellen 'schuiven het probleem van DNA-schade op de lange baan' voor het nageslacht, aldus een CU-studie.


UNIVERSITY OF COLORADO AT BOULDER

Een nieuwe studie van de University of Colorado Boulder heeft aangetoond dat sommige delende menselijke cellen het 'probleem uitstellen/ op de lange baan schuiven' door lichte DNA-schade door te geven aan het nageslacht, waardoor dochtercellen 'pauzeren' in een latente of slapende stand waarvan eerder gedacht werd dat dat een willekeurige oorzaak had.

Het proces komt zelfs voor onder genetisch identieke cellen, die groeien onder identieke optimale condities volgens CU Boulder assistent professor Sabrina Spencer, hoofdonderzoeker van de studie. De studie geeft aan dat sommig nageslacht niet alleen DNA-schade erft, maar ook een langere rust-periode van de cel naarmate de schade groter is.

“ We hebben DNA schade in moedercellen gelinkt aan het lot van dochtercellen in de erop volgende cel-cyclus”, zegt Spencer van het Department of Chemistry and Biochemistry.

“De studie toont aan dat het overgaan tot deze slapende staat niet willekeurig is, maar eerder wordt beinvloed door een 'geheugen' van gebeurtenissen die zijn voorgekomen in de voorgaande generatie of generaties.”

De studie verschijnt in de uitgave van Cell Reports van 16 mei.

Verscheidene jaren geleden, ontwikkelde Spencer een nieuwe technologie waarbij men gebruik maakte van fluoriserende biosensors die haar team in staat stelde om slapende cellen 'live' te identificeren, isoleren en te typeren. Met de mogelijkheid om veranderingen in dat soort cellen dynamisch te volgen, zou het nu mogelijk kunnen zijn om vast te stellen in hoeverre een 'omweg' door middel van een slapende / latente staat van cellen bij aanwezigheid van stress een voorbode of zelfs een teken van kanker kan zijn, aldus Spencer.

“Dit soort bevindingen zouden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van biomarkers om kankercellen te identificeren die door hun onvermogen om bij stress tot een slapende toestand over te kunnen gaan, vooral gevoelig zouden kunnen zijn voor chemotherapeutische middelen.”, schreef het team in Cell Press.

Het feit dat moedercellen DNA-schade doorgeven aan hun nageslacht was een verrassende ontdekking omdat de onderzoekers hadden verwacht dat moedercellen hun eigen schade eerst zouden repareren alvorens te delen in dochtercellen, zegt Spencer.

“In onze wereld en de cel-wereld zouden we denken dat moeders hun eigen problemen zouden oplossen en ze niet zouden doorgeven aan het nageslacht” aldus Spencer.
“Maar dit is duidelijk niet het geval in veel van de cellen die we hebben bestudeerd.”

De nieuwe studie kan ook gevolgen hebben met betrekking tot veroudering aangezien sommige latente dochtercellen met ongerepareerd DNA kunnen overgaan tot een verouderende staat, hetgeen in feite betekent dat de cel z'n vermogen om deling en groei te ondergaan verliest, aldus Spencer.

Vertaling:Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica