Onderzoekers ontdekken de bron van diabetische pijn


KINGS COLLEGE LONDEN

Een nieuwe studie aan King's College in Londen toont de moleculaire basis van chronische zenuwpijn bij diabetes. De bevindingen bij muizen, gepubliceerd in Science Translational Medicine, kunnen op een dag leiden tot behandelingen die de bron van de pijn aanpakken.

Ongeveer n op de vier mensen met diabetes ontwikkelt een chronische pijnstoestand die wordt veroorzaakt door zenuwschade, genaamd pijnlijke diabetische neuropathie (PDN), als gevolg van de hoge bloedsuikerspiegel. Symptomen omvatten stekende en tintelende sensaties, evenals scherpe schietpijn en extreme gevoeligheid bij aanraken van voeten en handen die zich naar boven in benen en armen kan verspreiden. De pijn kan de mobiliteit aanzienlijk benvloeden, wat op zijn beurt de obesitas verergert en diabetes type 2 verslechtert in een niet aflatende cyclus.

Diabetische pijn is erg moeilijk te behandelen en de moleculaire oorzaken zijn slecht bekend. Deze nieuwe King's College London studie geeft het eerste bewijs dat n enkel eiwit molecuul - HCN2 - op zichzelf verantwoordelijk is voor een complexe sensatie zoals diabetische pijn.

De onderzoekers gebruikten muizen me diabetes om aan te tonen dat de overactiviteit van HCN2, die elektrische signalen in pijngevoelige zenuwvezels initieert, resulteert in een gevoel van pijn. Ze vonden ook dat het blokkeren van de activiteit van HCN2, of het volledig verwijderen van de pijngevoelige zenuwvezels, de pijnlijke sensatie volledig stopt.

Professor Peter McNaughton, senior auteur van de studie, van het Wolfson Center for Age-Related Diseases bij King's College London, zei: 'De onverbiddelijke stijging van obesitas wereldwijd, in zowel rijke als armere landen, heeft een verwante stijging van diabetes type 2 veroorzaakt. En op de vier diabetici lijdt aan zenuwpijn, maar er zijn momenteel geen effectieve behandelingen en daarom moeten mensen zich meestal tevreden stellen met een leven van voortdurend lijden.

'Onze studie laat zien dat het moleculair mechanisme diabetische pijn bij muizen veroorzaakt. Wij hopen dat deze kennis toekomstige behandelingen bij mensen met diabetes mogelijk maakt.

Dr Christoforos Tsantoulas, hoofdauteur van de studie en verbonden aan het Wolfson Center for Age-Related Diseases bij King's College London, zei: 'Momenteel hebben we geen selectieve middelen die de activiteit van HCN2 kunnen onderdrukken zonder dat andere lichaamsfuncties worden benvloed, zoals de regulatie van hartslag. Dit onderzoek biedt een stimulans voor de ontwikkeling van gerichte pijnstillers die HCN2 kunnen blokkeren zonder de activiteit van andere moleculen te benvloeden.'

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag