Het eigen vetmetabolisme van het lichaam beschermt tegen de schadelijke effecten van suiker

Onderzoekers aan de Universiteit van Aarhus hebben een metaboliet ontdekt dat laat zien hoe het vetmetabolisme van het lichaam bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van suiker.

AARHUS UNIVERSITEIT

Medische onderzoekers, artsen en diëtisten weten al enkele jaren dat een dieet met weinig koolhydraten en overvloedig vet een reeks levensstijl- en leeftijdsgerelateerde aandoeningen kan voorkomen. Maar onderzoekers wereldwijd zijn er nog niet in geslaagd uit te leggen hoe dat komt. Ze zijn echter wel zeker dat energetische metabolismen en hun chemische tussenproducten (metabolieten) een centrale rol spelen.

Een interdisciplinair team van onderzoekers aan de Aarhus University heeft nu meer dan alleen maar een belangrijk stukje van de puzzel gevonden - een stuk suggereert dat de puzzel die onze stofwisseling is, er enigszins anders uitziet dan de wetenschap tot nu toe heeft geloofd. Dit is ook de reden waarom het artikel de voorpagina heeft gehaald van het tijdschrift Cell Chemical Biology.

De onderzoekers hebben ontdekt dat het vetmetabolisme in de cellen tegelijkertijd plaatsvindt met een ontgifting van de schadelijke stoffen uit de bloedsuiker, die de schade kan afwenden van leeftijdverwante aandoeningen zoals diabetes, Alzheimer en kanker. Dit wijst erop dat we een ontgiftingssysteem hebben waarvan we niet eerder bewust waren.

Onverwachte chemie.

De ontgifting vindt plaats in een onverwacht chemisch proces - onverwacht omdat het gebeurt zonder de betrokkenheid van de enzymen waarop de wetenschap zich tot nu toe had vastgepind als de uitleg voor het metabolisme en de decompositie van suiker.

Dit nieuw ontdekt proces omvat een soort van metaboliet, het keton acetoacetaat, afkomstig uit het vetmetabolisme van het lichaam, dat een ander metaboliet methylglyoxal, afkomstig uit de suikerstofwisseling, vastlegt en afremt.

Het proces is belangrijk omdat methylglyoxal een reactief metaboliet is, dat wil zeggen dat het giftig is voor de cellen en een belangrijke rol speelt in bovengenoemde leeftijdgerelateerde aandoeningen. Dit betekent dat onbehandelde diabetici in hun bloed hoge concentraties suikers en methylglyoxal hebben. Ze hebben ook keton stoffen.

In chemische termen uitgelegd is er in het proces tussen de twee metabolieten een derde metaboliet, 3-HHD, dat niet de schadelijke effecten van methylglyoxal heeft. Het Deens onderzoeksteam is het eerste dat 3-HHD in bloed vindt van mensen die geen insuline hadden en/of de nacht eerder hadden gevast - een toestand die bekend staat om ketose te geven.

Enorm complex

Zoals hierboven gesuggereerd, helpt de studie nieuwe aspecten van het metabolisch proces in levende organismen te ontdekken.

"Eerdere onderzoeken op basis van dierproeven met muizen en apen laten zien dat een dieet met minder suiker en meer vet beschermt tegen ziekten zoals diabetes, Alzheimer en kanker. Tegelijkertijd is ook bekend dat methylglyoxal de oorzaak is van leeftijd gerelateerde aandoeningen We hebben een nieuw metaboliet gevonden dat een alternatieve chemische detoxificatie van methylglyoxal aantoont wanneer we vet verbranden. Het is een verrassende ontdekking, aangezien ketonen op zichzelf kunnen leiden tot het schadelijk suikermetaboliet methylglyoxal. De verklaring kan een delikaat evenwicht zijn tussen creatie en ontgifting. In ieder geval illustreert dit dat biologische systemen enorm complex zijn, "aldus Mogens Johannsen, professor in de chemische biologie aan de afdeling forensische geneeskunde van de Universiteit van Aarhus en één van de belangrijkste wetenschappers in het onderzoek.

Hij benadrukt dat de studie alleen kon worden uitgevoerd door de nauwe samenwerking tussen de individuele onderzoeksgroepen van de afdeling chemie, het departement klinische geneeskunde en de afdeling forensische geneeskunde aan de universiteit van Aarhus.

"Het is een unieke situatie om een reactie uit een chemie laboratorium te gebruiken om uiteindelijk te bewijzen dat het bij levende mensen voorkomt en mogelijk een rol kan spelen in vitale biologische processen," voegde hij eraan toe.

Van chemie in het laboratorium naar levende mensen

Mogens Johannsen betwijfelt niet de waarde van onderzoek naar de rol van ketonen en reactieve metabolieten bij biologisch veroudering.

"Nu hebben we bewijzen dat ketonen de hoeveelheid schadelijke methylglyoxal in levende organismen kunnen verminderen en dat is een opmerkelijke ontdekking omdat het twee van de meest gedebatteerde stoffen binnen de biologische veroudering en late diabetische complicaties uitmaakt. Bovendien reageren deze stoffen met elkaar, "zei Mogens Johannsen.

De studie is relevant voor het ontwikkelen van behandelingen van mensen die last hebben van complicaties na diabetes, in het bijzonder patiënten met late complicaties zoals neuropathie, die erg pijnlijk kan zijn. "Een perspectief zou kunnen zijn om een dieet met minder koolhydraten en meer vet te volgen. Het vet helpt om de suikers die de pijn veroorzaken in te kapselen en te vernietigen," zei Mogens Johannsen. Hoewel hij ook benadrukte dat klinische paden nodig zijn om dit aspect te bepalen voordat hij bepaalde diëten wil aanraden.

Feiten:

De 'arbeidsverdeling' van de stofwisseling is zodanig ontworpen dat als het lichaam niet genoeg brandstof in de vorm van koolhydraten heeft, de lever een ander brandstof - keton - vormt uit lichaamsvet. De aandoening wordt ketose genoemd.

Verhoogde hoeveelheden ketonen worden gevonden in het bloed van mensen:

die veel eiwitten eten,
die op lage calorie- of koolhydraten dieet zijn,
die onbehandelde diabetes hebben.

Voor onbehandelde diabetici is dit omdat ze de koolhydraten niet kunnen verbranden door een gebrek aan insuline en door andere factoren. Het vetmetabolisme kan buiten controle komen en zure vergiftiging veroorzaken die levensbedreigend kan zijn. Zeer hoge concentraties ketonen doen de adem naar aceton ruiken, wat voorkomt bij mensen die langdurig hebben gevast en bij diabetici met zure vergiftiging.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag