Onderzoek suggereert dat opvliegers een voorbode van diabetes kunnen zijn

Analyse van de gegevens van Women's Health Initiative toont het effect van de ernst en de duur van opvliegers op het risico van het ontwikkelen van diabetes

Opvliegers, ongetwijfeld het meest voorkomend symptoom van de menopauze, zijn niet alleen ongemakkelijk, maar talloze onderzoeken tonen aan dat ze het risico op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, kunnen verhogen. Een nieuwe studie suggereert dat opvliegers (vooral in combinatie met nachtelijk zweten) ook het risico op het ontwikkelen van diabetes kunnen verhogen. Resultaten werden online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Zoals beschreven in “Vasomotor symptom characteristics: are they risk factors for incident diabetes?” werden gegevens geanalyseerd van meer dan 150.000 postmenopauzale vrouwen die deelnamen aan het Women's Health Initiative (WHI) om te bevestigen dat het optreden van opvliegers het risico op diabetes verhoogt. Van de totale onderzochte populatie had 33% van de vrouwen last van opvliegers.

Elke incidentie van opvliegers werd geassocieerd met een 18% verhoogd diabetesrisico, en dit risico bleef stijgen naargelang de ernst en de duur van de opvliegers. Bovendien was het diabetesrisico het meest uitgesproken voor vrouwen die elk type nachtelijk zweten rapporteerden, maar alleen als het begin van opvliegers zich laat in de overgang van de menopauze voordeed.

Diabetes is een ernstig gezondheidsrisico dat momenteel 15% vrouwen van 55 jaar en ouder treft. Naar verwachting zal de incidentie in 2050 meer dan verdubbelen. In vergelijking met mannen met diabetes hebben vrouwen met diabetes een hoger risico om te worden opgenomen of te sterven aan diabetes en de complicaties ervan, wat de tijdige identificatie en het beheer van diabetes door middel van leefstijlinterventie of medische zorg mogelijk maakt.

"Deze studie toonde aan dat, na correctie voor obesitas en ras, vrouwen met meer ernstig nachtelijk zweten, met of zonder opvliegers, nog steeds een hoger risico op diabetes hadden," zegt Dr. JoAnn Pinkerton, uitvoerend directeur van NAMS.

"De menopauze is een perfect moment om gedragsveranderingen aan te moedigen die symptomen van de menopauze verminderen en zo het risico op diabetes en hart- en vaatziekten door regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap, het vermijden van overmatig alcoholgebruik, stoppen met roken en gezonde voeding. Voor symptomatische vrouwen kon hormoontherapie vanaf het begin van de menopauze de symptomen ervan verbeteren en het risico op diabetes verkleinen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag