Nieuw type diabetes veroorzaakt door genetische mutatie


Wetenschappelijk onderzoek bij het ULB Centrum voor Diabetesonderzoek en het Erasmus Ziekenhuis ULB identificeren een nieuw type diabetes veroorzaakt door een mutatie in het gen RFX6.

UNIVERSIT… LIBRE DE BRUXELLES

Wetenschappelijk onderzoek bij het ULB Centrum voor Diabetesonderzoek en het Erasmus Ziekenhuis van de ULB leidt tot het identificeren van een nieuw type diabetes veroorzaakt door een mutatie in het gen RFX6. De resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Wetenschappers van het ULB Centrum voor Diabetesonderzoek en het Erasmus Ziekenhuis van de ULB hebben samen met collega's van de Universiteit van Exeter (UK), de universiteit van Helsinki (Finland) en de universiteit van Kyoto (Japan) een nieuw type diabetes gevonden; een mutatie in het gen RFX6.

Personen die de RFX6 mutatie dragen, hebben een hoge kans op diabetesontwikkeling: het kan vroeg voor 20 jaar beginnen, en op 50-jarige leeftijd heeft 80% de ziekte ontwikkeld. Het wordt overgebracht van ouders op hun kinderen en kan veel generaties in dezelfde familie beÔnvloeden.

RFX6 diabetes vereist vaak insulinebehandeling omdat bij de patiŽnten de insulineafscheiding door de alvleesklier vermindert. Dr Miriam Cnop, professor aan het ULB Centrum voor Diabetesonderzoek en het Erasmus Ziekenhuis, identificeerde bij deze patiŽnten een verminderde productie van het hormoon GIP dat insulineafscheiding stimuleert. Het hormoon GIP wordt na het eten geproduceerd door de darm en is een belangrijke regelaar voor insulineafscheiding.

RFX6 diabetes is het eerste type diabetes dat verband houdt met lage GIP-productie. De identificatie van dit nieuw ziekte-mechanisme suggereert dat GIP-analoga (d.w.z. geneesmiddelen met een structuur vergelijkbaar met GIP) een nieuwe behandelingsoptie zijn voor patiŽnten met RFX6-diabetes. Deze nieuwe waarnemingen benadrukken de noodzaak om specifieke vormen van diabetes te identificeren om gepersonaliseerde therapie aan patiŽnten te kunnen verschaffen.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag