Vetregulerend enzym mogelijke sleutel kunnen tot obesitas, diabetes etc


RUTGERS UNIVERSITY

Het was al bekend dat het enzym genaamd fosfatidezuur fosfatase een cruciale rol speelt bij het reguleren van de hoeveelheid vet in het menselijke lichaam. Het kan daarom interessant zijn in de strijd tegen obesitas om dit enzym te kunnen beteugelen. Maar wetenschappers van de Rutgers University te New Brunswick hebben vastgesteld dat het risico op kanker, ontsteking en andere ziektes kan toenemen als het enzym helemaal wordt verwijderd. Hun bevindingen werden vorige maand online gepubliceerd in het Journal of Biological Chemistry.

“Het doel van ons laboratorium is te begrijpen hoe we dit enzym kunnen bedwingen met kleine aanpassingen,” zegt George M. Carman, hoogleraar en bestuurder aan het Department of Food Science van de School of Environmental and Biological Sciences. “Jarenlang proberen we al uit te vinden hoe we de activiteit van het enzym zodanig kunnen finetunen dat het niet te actief is en te veel vet genereert, maar wel actief genoeg is om het lichaam gezond te houden.”

Het enzym werd in 1957 ontdekt en Gil-Soo Han, assistent-professor onderzoek aan het Rutgers Center for Lipid Research, ontdekte het gen dat het enzym codeert in 2006. Het enzym bepaalt of het fosfatidezuur in het lichaam gebruikt gaat worden voor vetopbouw of voor de aanmaak van lipiden in celmembranen.

Er werd bakkersgist gebruikt als kweekorganisme, omdat dit ook het specifiek enzym bevat. Han, hoofdauteur van de studie, verwijderde een gen in de gist om het enzym te verwijderen. Dat leidde tot ophopingen van fosfatidezuur, waarbij de cellen veel meer membraanlipiden gingen maken dan nodig was, zegt Carman, die het centrum tien jaar geleden oprichtte aan het New Jersey Institute for Food, Nutrition, and Health van Rutgers University.

“We zagen dat een wellicht belangrijkere rol van het enzym is om ervoor te zorgen dat cellen niet te veel membraanlipiden aanmaken,” zegt Carman. ”Als je te veel membraanlipiden aanmaakt, leidt dat ook tot de aanmaak van te veel membraan en de cellen kunnen zich dan ongelimiteerd delen, een toestand die kenmerkend is voor kanker.”

Sinds de ontdekking van het gen dat het enzym codeert is het enzym over de hele wereld bestudeerd vanwege de samenhang met obesitas, lipodystrofie, ontsteking, diabetes en andere aandoeningen aldus Carman.

De laatste tijd zijn de wetenschappers van Rutgers bezig een beter begrip te krijgen van de structuur en functie van het enzym. De volgende stap is uitzoeken hoe het onder controle gehouden kan worden. “De belangrijkste les die we hieruit kunnen leren is dat er in alles een evenwicht moet zijn,” zegt hij. “Om de juiste balans te houden tussen vetaanmaak en membraanlipide, moet je zorgen voor een gebalanceerd voedingspatroon.”

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag