Magic mushrooms zouden hersenen depressieve patiŽnten kunnen resetten

IMPERIAL COLLEGE LONDON

PatiŽnten die psilocybine nemen als middel tegen depressie vertonen weken na behandeling verminderde symptomen volgend op een ďresetĒ van hun hersenactiviteit.

De bevindingen komen van een studie waarin onderzoekers van het Imperial College Londen psilocybine--de psychoactieve verbinding die van nature in magic mushrooms voorkomt-- gebruikten om een klein aantal patiŽnten met depressie, bij wie een conventionele behandeling had gefaald, te behandelen.

In een artikel, vandaag gepubliceerd in Scientific Reports, beschrijven de onderzoekers door patiŽnten gerapporteerde voordelen die tot vijf weken na behandeling duurden, en geloven ze dat de psychedelische verbinding de activiteit van bij depressie een sleutelrol spelende hersencircuits effectief zou kunnen resetten.

Vergelijking van afbeeldingen van hersenen van patiŽnten voor en een dag na ze de drugs-behandeling kregen legde veranderingen in hersenactiviteit bloot die waren gelinkt met merkbare en blijvende verminderingen van depressieve symptomen.

De auteurs wijzen er op dat hoewel de eerste resultaten van de experimentele therapie opwindend zijn, ze ook gelimiteerd zijn door de kleine steekproefomvang alsmede door het ontbreken van een controlegroep --zoals een placebogroep-- om direct in contrast te staan met de patiŽnten.

Dr. Robin Carhart-Harris, hoofd van Psychedelic Research aan Imperial, die de studie leidde, zei: ďWe hebben voor de eerste keer duidelijke veranderingen aangetoond in de hersenactiviteit van depressieve mensen die behandeld werden met psilocybine, nadat ze niet op gebruikelijke behandelingen hadden gereageerd.Ē.

ďVerscheidene van onze patiŽnten omschreven 'zich gereset' te voelen na de behandeling en gebruikten vaak 'computer-vergelijkingen'. Bijvoorbeeld, iemand zei dat hij zich voelde alsof zijn hersenen 'gedefragmenteerd' waren, zoals de harde schijf van een computer, en een ander zei dat hij zich 'gereboot' voelde. Psilocybine zou deze personen een tijdelijke 'kickstart' kunnen geven die ze nodig hebben om uit hun depressieve toestand te geraken, en deze beeldresultaten ondersteunen voorlopig een 'reset'-vergelijking. Gelijksoortige effecten op de hersenen zijn ook gezien bij elektroconvulsietherapie.Ē.

Zo ongeveer het laatste decennium zijn er een aantal klinische onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot de veiligheid en effectiviteit van psychedelica bij patiŽnten met aandoeningen zoals depressie en verslaving, hetgeen veelbelovende resultaten opleverde.

In het recente Imperial onderzoek, het eerste met psilocybine bij depressie, werd aan 20 patiŽnten met een 'behandelingsresistente' vorm van de stoornis twee doses psilocybine gegeven (10 mg en 25 mg) waarbij de tweede dosis een week na de eerste gegeven werd.

Negentien hiervan ondergingen eerst een hersenscan en daarna een tweede scan een dag na de behandeling met de hoge dosis. Carhart-Harris en haar team gebruikten twee belangrijke hersenscanmethodes om de veranderingen in de bloedstroom te meten en overspraak tussen regionen in de hersenen, bij patiŽnten die hun depressieve symptomen rapporteerden door klinische vragenlijsten in te vullen.

Onmiddelijk na behandeling met psilocybine, rapporteerden patiŽnten vermindering in depressieve symptomen--corresponderend met anekdotische meldingen van een 'na-gloeieffect' gekenmerkt door verbeteringen in stemming en verlichting van stress.

Functionele kernspintomografie (fMRI) onthulde een verminderde bloedstroming in gebieden van de hersenen, waaronder de amygdala, een klein amandelvormig gedeelte van de hersenen, waarvan bekend is dat het betrokken is bij het verwerken van emotionele reacties, stress en angst. Ze vonden ook een verhoogde stabiliteit in een ander hersen-netwerk, eerder gelinkt aan psilocybine's directe effect, evenals aan depressie zelf.

Deze bevindingen voorzien in een nieuwe kijk in wat er gebeurt in de hersenen van mensen nadat ze zijjn 'teruggekomen' van een bewustzijnsverruimende drug, waar een aanvankelijke uiteenvalling van hersen-netwerken tijdens de drugs-trip wordt opgevolgd door herintegratie erna.

Dr. Carhart-Harris legde uit; ďDoor deze beeldgegevens te verzamelen werd het voor ons mogelijk om een inkijk te krijgen in het na-effect van een behandeling met psilocybine in de hersenen van de patiŽnten met een chronische depressie. Gebaseerd op wat we weten van verscheidene hersenscanstudies met psychedelica, en acht slaande op wat mensen zeggen over hun ervaringen, kan het zo zijn dat psychedelica inderdaad de hersen-netwerken gelinkt aan depressie 'resetten', de personen hierbij effectief in staat stellend om zich uit de situatie van depressie op te trekken.Ē.

De auteurs waarschuwen dat hoewel de eerste bevindingen hoopgevend zijn, het onderzoek nog in een vroeg stadium is en dat patiŽnten met een depressie niet moeten proberen om zichzelf te genezen, aangezien het team voorzag in een speciale therapeutische context voor de drugservaring en dingen scheef zouden kunnen gaan als het uitgebreide psychologische gedeelte van de behandeling genegeerd wordt. Ze voegen toe dat toekomstige studies een meer stevigere vormgeving zullen omvatten en plannen momenteel het testen van psilocybine tegenover een vooraanstaand antidepressivum in een onderzoeksopstelling die begin volgend jaar start.

Professor David Nutt, Edmond J. Safra Professor in neuropsychofarmacologie en directeur van de Neuropsychopharmacology Unit in de Division of Brain Sciences, en senior-auteur van het artikel, voegde toe; ďUitgebreidere studies zijn nodig om te kijken of dit positieve effect gereproduceerd kan worden bij meer patiŽnten. Maar deze eerste bevindingen zijn opwindend en voorzien in andere behandelmogelijkheden om te ontdekken.Ē.

vertaling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag