Studie ziet link tussen ontstoken hersenen en suÔcidale gedachten bij depressie


De hersenen van patiŽnten met een ernstige depressieve stoornis bevatten een verhoogd niveau van een activeringsmarker in de microglia, wat volgens een nieuw onderzoek in Biological Psychiatry een teken van ontsteking is. In deze studie van de University of Manchester zagen dr. Peter Talbot en zijn collegaís de toegenomen ontstekingsmarker vooral in patiŽnten met ernstige depressieve stoornissen en suÔcidale gedachten. Dit wijst erop dat inflammatie een rol speelt bij suÔcideneigingen en niet zozeer van belang is voor een diagnose van een depressie op zichzelf.

ďOnze bevindingen zijn de eerste resultaten bij levende depressieve patiŽnten die laten zien dat deze activering van de microglia het meest prominent aanwezig is bij degenen met zelfmoordgedachten,Ē zegt dr. Talbot. Eerdere studies die dit verband suggereerden, verlieten zich op hersenweefsel dat na de dood bij patiŽnten werd afgenomen.

ďDit onderzoek is een belangrijke aanvulling op het idee dat inflammatie een kenmerk is van de neurobiologie van een subklasse van depressieve patiŽnten, in dit geval de groep met zelfmoordgedachten,Ē aldus dr. John Krystal, redacteur van Biological Psychiatry. ďDeze waarneming is vooral van belang in het licht van recent bewijs dat een gepersonaliseerde medische benadering voorstaat bij depressie, met andere woorden: ontstekingsremmende medicatie zou antidepressieve effecten kunnen hebben, maar alleen bij patiŽnten met een aantoonbare ontsteking.Ē

In het onderzoek stelden hoofdauteur dr. Sophie Holmes en haar collegaís inflammatie vast bij 14 patiŽnten met matige tot ernstige depressie, die op dat moment geen antidepressiva slikten. Immuuncellen genaamd microglia worden geactiveerd als onderdeel van de ontstekingsreactie van het lichaam, dus de onderzoekers gebruikten een hersenscantechniek om een stof te meten die toeneemt bij geactiveerde microglia.

Het bewijs voor immuunactivering was het best te zien in de anterieure cingulate cortex, een hersengebied dat betrokken is bij stemmingsregulering en te maken heeft met de biologische oorsprong van depressie, waarmee de resultaten van een eerdere studie werden bevestigd, die voor het eerst een veranderde microglia-activering constateerde bij patiŽnten met ernstige depressie die geen medicijnen slikten. Kleinere toenames werden ook in de insula en de prefrontale cortex gevonden.

ďEr zijn nu twee onafhankelijke rapporten op dit gebied: ons onderzoek en het onderzoek uit 2015 van Setiawan en collegaís uit Toronto. Beide tonen in essentie hetzelfde aan: dat er bewijs is voor ontsteking, specifiek microglia-activering, in de hersenen van levende patiŽnten tijdens een ernstige depressieve periode,Ē aldus dr. Talbot.

Deze samenhang suggereert dat neuro-inflammatie bij depressieve patiŽnten een factor kan zijn die bijdraagt aan het risico op suÔcidale gedachten of gedrag. Volgens dr. Talbot Ďbenadrukken de bevindingen het belang van verder onderzoek naar de vraag of nieuwe behandelingen die zorgen voor een verminderde microglia-activering effectief kunnen zijn bij ernstige depressie en suÔcidaliteit.Ē

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag