Depressie van verpleegkundigen met hoge waarschijnlijkheid de oorzaak van medische fouten

Studie vindt bij meer dan de helft van de verpleegkundigen een slechte lichamelijke en mentale gezondheid.

COLUMBUS, Ohio - Depressie is algemeen onder verpleegkundigen en is gekoppeld aan een grotere kans dat ze medische fouten maken, stelt nieuw onderzoek vast.

Uit de studie bleek dat meer dan de helft van de verpleegkundigen die deelnamen aan een nationaal onderzoek, lijden aan suboptimale fysieke en mentale gezondheid. Verpleegkundigen in slechte gezondheid hadden 26 tot 71 procent meer kans op het maken van medische fouten dan hun gezonde collega's. Depressie kwam naar voor als een belangrijk probleem bij de 1.790 Amerikaanse verpleegkundigen die op de enquÍte reageerden en werd bestempeld als de belangrijkste oorzaak van medische fouten.

"Als je geen optimale gezondheid hebt, kun je niet relativeren,Ē zei hoofdauteur Bernadette Melnyk, decaan van de Ohio State University's College of Nursing en hoofd gezondheid voor de universiteit.

"Ziekenhuisadministratoren moeten een cultuur van welzijn opbouwen en strategieŽn implementeren om de goede lichamelijke en mentale gezondheid van hun werknemers beter te ondersteunen. Het is goed voor verpleegkundigen en het is goed voor hun patiŽnten."

Uit de studie, die online verscheen in het Journal of Occupational and Environmental Medicine, bleek ook dat verpleegkundigen die hun werkplek als bevorderlijk voor hun welzijn aanvoelden, meer kans hadden op een goede gezondheid.

De National Academy of Medicine heeft prioriteit gegeven aan het welzijn van de clinicus in haar onlangs gelanceerde actiesamenwerking, waarbij wordt erkend dat burn-out, gebrek aan medeleven, depressie en een slechte werk- en leefbalans een groot percentage van artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers treft.

Het nieuw onderzoek is de eerste grootschalige nationale studie om het welzijn van verpleegkundigen aan zelfgemelde medische fouten te koppelen, aldus Melnyk.

"Verpleegkundigen doen goed werk om andere mensen te verzorgen, maar ze vergeten vaak hun eigen gezondheid te onderhouden,Ē zei ze. ďHun werk wordt steeds meer stressvoller - patiŽnten zijn zieker, ziekenhuizen moeten besparen en verpleegkundigen moeten manieren vinden om hun patiŽnten te verzorgen tussen al hun andere toegewezen taken, zoals het bijhouden van de elektronische medische dossiers.Ē

Het beperken van lange shiften en het verstrekken van gemakkelijk toegankelijke middelen voor lichamelijke en geestelijke gezondheid, inclusief onderzoek op depressie, kunnen veel bijdragen tot het verbeteren van de gezondheid van verpleegkundigen en het verminderen van de kans op fouten, aldus Melnyk.

De gegevens zijn afkomstig van een onderzoek uitgevoerd door de American Academy of Nursingís. Het onderzoek omvatte 53 vragen aan verplegingspersoneel in verplegingsorganisaties en in 20 Amerikaanse ziekenhuizen. Alleen antwoorden van verpleegkundigen die in de klinische praktijk werkten, werden in de studie opgenomen. De meerderheid van de deelnemers waren blanke vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar, wat sterk de demografie benadert van de verpleegkundigen nationaal.

Meer dan de helft (54 procent) van de verpleegkundigen meldde een slechte lichamelijke of mentale gezondheid. Ongeveer een derde zei dat ze een zekere mate van depressie, angst of stress hadden. Minder dan de helft zeiden dat ze een goede professionele levenskwaliteit hadden. Ongeveer de helft van hen heeft de afgelopen vijf jaar medische fouten gemaakt.

Wanneer onderzoekers de gezondheidsgegevens vergelijken met de medische foutgegevens, zagen ze een significante band tussen slechte gezondheid - met name depressie - en medische fouten.

Hoewel een onderzoek dat afhankelijk is van zelfrapporterende percepties zijn beperkingen heeft, is dit toch het bewijs dat de inspanningen om de mentale en lichamelijke gezondheid van verpleegkundigen, artsen en andere clinici, moeten verbeteren, zei Melnyk.

"Gezondheidszorg en ziekenhuizen moeten meer inspanningen doen om een gezondheidscultuur te creŽren voor hun clinici," zei ze. "De National Academy of Medicine heeft dit als een volksgezondheidsprobleem bestempeld en heeft de clinici een hoge prioriteit voor de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg beloofd.Ē

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag