Heldere lichttherapie in de middag helpt patiŽnten met bipolaire depressie

Zes weken lichttherapie verminderde depressie en verhoogde de dagelijkse functionaliteit bij patiŽnten.

NORTHWESTERN UNIVERSITEIT

CHICAGO --- Een recente Noordwestern Medicine studie vond dat dagelijkse blootstelling aan helder wit licht op de middag de symptomen van depressie aanzienlijk verminderde en de functionaliteit verhoogde bij mensen met een bipolaire stoornis.

Vorige studies vonden dat heldere lichttherapie in de ochtend de symptomen van depressie verminderde bij patiŽnten met Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD.). Maar patiŽnten met een bipolaire stoornis kunnen bijwerkingen hebben zoals mania of gemengde symptomen van dit soort depressiebehandeling. Deze studie heeft een nieuwe interventie van lichttherapie op de middag geÔmplementeerd in een poging om de bipolaire depressie te verlichten en bijwerkingen te vermijden.

In vergelijking met dim placebo licht, werden de deelnemers onderworpen aan fel wit licht tussen de middag en 14.30 u. gedurende zes weken. Zij ondervonden een significant hogere remissie snelheid (minimale depressie en terug te keren naar normaal functioneren). Meer dan 68 procent van de behandelde patiŽnten behaalde een normaal humeurniveau, vergeleken met 22,2 procent van de patiŽnten die het placebo-licht aangeboden hadden kregen.

De groep die heldere lichttherapie kreeg, had ook een veel lagere gemiddelde depressie score van 9,2 vergeleken met 14,9 voor de placebo groep en een aanzienlijk hoger functioneren, waardoor ze terug konden werken of taken uitvoeren rond het huis die ze eerder niet hadden kunnen afronden.

De studie werd gepubliceerd op 3 oktober in het American Journal of Psychiatry.

"Effectieve behandelingen voor bipolaire depressie zijn zeer beperkt," zei hoofddocent Dr Dorothy Sit, universitair hoofddocent psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. "Dit geeft ons een nieuwe mogelijkheid van behandeling voor bipolaire patiŽnten waarbij weten dat we binnen vier tot zes weken een duidelijk antwoord krijgen."

PatiŽnten hebben slechts minimale bijwerkingen van de therapie ervaren. Niemand heeft manie of hypomanie ervaren, een aandoening die een periode van elatie, euforie, prikkelbaarheid, agitatie, vlug spreken, razende gedachten, gebrek aan focus en risicodragend gedrag omvat.

"Als clinici moeten we behandelingen vinden die deze bijwerkingen vermijden en zorgen voor een fijne, stabiele respons. Behandeling met helder licht tijdens de middag kan dit bieden," zei psychiater Sit van Northwestern Medicine.

De studie omvatte 46 deelnemers die minstens een gematigde depressie of bipolaire stoornis hadden en een stemmingsstabilisator gebruikten. PatiŽnten werden willekeurig blootgesteld aan een 7000 lux helder wit licht of een 50 lux placebo licht. De therapiepatiŽnten moesten de lichtbak ongeveer een voet van hun gezicht plaatsen gedurende sessies van 15 minuten. Elke week verhoogden ze hun blootstelling met 15 minuten tot ze 60 minuten per dag bereikten of een significante verandering van hun stemming ondervonden.

"Door de dosissen op te voeren waren we in staat om aan te passen waar het nodig was en de behandeling geschikt te maken voor de meeste patiŽnten," zei Sit.

Sit en haar collega's observeerden ook een merkbaar effect van heldere lichttherapie na vier weken, wat vergelijkbaar is met andere studies die lichte therapie testten voor seizoensgebonden depressie en depressie tijdens de zwangerschap.

Lichttherapie werd conventioneel getest met behulp van ochtendlicht bij ontwaking, omdat eerder onderzoek heeft voorgesteld dat ochtendlicht helpt om het circadiaans ritme te herstellen en nuttig kan zijn bij de behandeling van SAD, zei Sit. Het mechanisme van respons is echter onduidelijk bij bipolaire stoornis. Om de mogelijke effecten van het daglicht op het circadiaans ritme bij patiŽnten met depressie en bipolaire stoornis te begrijpen, stellen Sit en collega's voor verdere studies uit te voeren.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag