Belangrijkste oorzaak van dementie ontdekt - hoge waarde ureum

Een internationaal team van wetenschappers bevestigde de ontdekking van de belangrijkste oorzaak van dementie met belangrijke gevolgen voor mogelijke diagnose en behandeling.

Professor Garth Cooper van de Universiteit van Manchester zegt dat de opbouw van ureum tot een toxische hoeveelheid schade kan toebrengen aan de hersenen met eventueel dementie als gevolg. Het werk volgt op eerdere studies van professor Cooper, die metabole verbanden identificeerde tussen Huntington's, andere neurodegeneratieve ziekten en diabetes type 2. Het team bestaat uit wetenschappers van The University of Manchester, University of Auckland, AgResearch New Zealand, het South Australian Research and Development Institute, het Massachusetts General Hospital en de Harvard University.

Het nieuwste artikel van de wetenschappers, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, toont aan dat de ziekte van Huntington - ťťn van de zeven belangrijkste soorten leeftijdsgerelateerde dementies - direct gekoppeld is aan niveaus van ureum in de hersenen en metabolische processen.

Hun studie uit 2016, onthullend dat ureum op dezelfde manier verbonden is met de ziekte van Alzheimer, toont volgens prof. Cooper aan, dat de ontdekking gerelateerd kan zijn aan alle soorten leeftijdsgerelateerde dementie. De Huntington-studie toonde ook aan dat het mogelijk was om dementie goed te behandelen, zelfs voordat die begon.

Ureum en ammoniak in de hersenen zijn metabolische afbraakproducten van eiwitten. Ureum is beter bekend als een stof die in de urine via het lichaam wordt uitgescheiden. Als ureum en ammoniak zich in het lichaam ophopen omdat de nieren er geen blijf mee weten, kunnen er bijvoorbeeld ernstige symptomen optreden. Professor Cooper van de Universiteit van Manchester 's afdeling van cardiovasculaire wetenschappen, zei: "Deze studie over de Ziekte van Huntington is het laatste deel van de studie die de cruciale rol blootlegt die ureum speelt bij dementie.

"Alzheimer en Huntington liggen aan de tegenovergestelde kanten van het spectrum - dus als onze uitleg geldt voor deze typen, dan geloof ik dat het zeer waarschijnlijk is dat het geldt voor alle grote leeftijdsgerelateerde dementies. Er is echter meer onderzoek nodig om de oorzaak van verhoogd ureum te onderzoeken, vooral wat betreft de mogelijke betrokkenheid van ammoniak en een systemisch metabool defect. "

"Dit zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor ons fundamenteel begrip van de moleculaire basis van dementie en de behandelbaarheid ervan, inclusief het mogelijke gebruik van therapieŽn die al worden ingezet met systemische ureumfenotypen." Dementie resulteert in een progressief en onomkeerbaar verlies van zenuwcellen en hersenfuncties, het verlies van geheugen en cognitieve stoornissen die het leervermogen beÔnvloeden. Momenteel is er geen remedie.

Het team gebruikte menselijke hersens, gedoneerd door families voor medisch onderzoek, evenals transgene schapen in AustraliŽ. Manchester-leden van het team gebruikten geavanceerde gaschromatografie massaspectrometrie om ureumniveaus te meten. Het niveau van ureum in de hersenen moet viermaal hoger zijn dan normaal opdat het toxisch zou zijn zegt Professor Cooper. Hij voegde eraan toe: "We weten al dat de ziekte van Huntington een probleem is dat wordt veroorzaakt door een defect gen in ons DNA - maar we begrepen tot nu toe niet wat de oorzaak is van hersenbeschadiging - dus we denken dat dit een belangrijke mijlpaal is.

"Artsen maken al gebruik van medicijnen om hoge niveaus van ammoniak in andere delen van het lichaam aan te pakken. Lactulose - een veelgebruikt laxeermiddel, bijvoorbeeld, houdt ammoniak in de darmen vast. Alus is is denkbaar dat op een dag een veelgebruikt medicijn de voortschrijding van dementie kan stoppen. Het kan zelfs worden aangetoond dat het behandelen van deze stofwisselingsstatus in de hersenen kan helpen bij de regeneratie van weefsel, waardoor veel hoop is ontstaan dat omkering van dementie op een dag mogelijk is. "

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag