Hoe voedingsvezels helpen de darm gezond te houden

UNIVERSITEIT VAN CALIFORNIË - DAVIS GEZONDHEIDSSYSTEEM

(SACRAMENTO, Calif.) — Onderzoekers van de UC Davis Health hebben ontdekt dat als de darmmicroben voedingsvezels verteren de bijproducten fungeren als de juiste brandstof die darmcellen helpen de gezondheid van de darm te handhaven.

Het onderzoek, gepubliceerd op 11 augustus in het tijdschrift Science, is belangrijk omdat het een potentieel therapeutisch doel identificeert voor het her balanceren van de darmflora en het voegt informatie toe aan de groeiende kennis over de complexe interactie tussen de darmflora en dieetvezels.

Een bijbehorend Insights / Perspectives artikel in hetzelfde nummer van het tijdschrift beschrijft darmmicroben als ‘partners’ in de verdediging van het lichaam tegen mogelijke besmettelijke stoffen, zoals salmonella.

“Ons onderzoek suggereert dat waarschijnlijk een van de beste methodes om de gezondheid van de darm te behouden is door de darmflora te voeden met voedingsvezels, hun voorkeursbron van levensonderhoud,” zegt Andreas Bäumler, professor in de medische microbiologie en immunologie van de UC Davis Health en senior auteur van het onderzoek.

“Hoewel het bekend is dat de darm de plaats is waar constante oorlogen woeden tussen de microben, suggereert ons onderzoek dat door gunstige microben gegenereerde signalen het darmkanaal aansporen om de middelen te beperken die kunnen leiden tot een uitbreiding van potentieel schadelijke microben,” zei hij.

Inheemse darm microbes metaboliseren onverteerbare voedingsvezels om korte keten vetzuren te produceren, waarvan de signaalcellen de dikke darm voeden om het zuurstofverbruik te maximaliseren, waarbij de hoeveelheid zuurstof beperkt wordt die diffundeert in de darmlumen (de open ruimte in de darm die direct in contact komt met verteerd voedsel.)

“Interessant genoeg overleven de gunstige darmbacteriën die vezels af kunnen breken niet in een zuurstofrijke omgeving, wat betekent dat onze darmflora en darmcellen samenwerken om een deugdzame cyclus te bevorderen die de gezondheid van de darm onderhoudt,” zegt Mariana X. Byndloss, assistent project wetenschapper en eerste auteur van de studie.

Het nieuwe onderzoek identificeerde de host-receptor Peroxisome Proliferator Receptor gamma (PPARg) als de regelaar die verantwoordelijk is voor het behoud van deze beschermingscyclus.

“Als deze host-signaal-route niet functioneert leidt het tot verhoogde zuurstofniveaus in de darmlumen,” zei Bäumler. "Deze hogere zuurstofniveaus maken ons vatbaarder voor aërobe enterische pathogenen zoals salmonella of escherichia coli, die zuurstof gebruiken om concurrerende gunstige microben uit te bannen.”

vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica