DarmbacteriŽn kunnen helpen om te voorspellen hoe het lichaam op vette voeding zal reageren

IMPERIAL COLLEGE LONDEN

Chemische kennmerken van darmbacteriŽn die in de urine voorkomen kunnen worden gebruikt om te voorspellen hoe het lichaam zal reageren op 'junk' voedsel.

Wetenschappers hebben bij muizen geconstateerd dat bepaalde verbindingen, geproduceerd door bacteriŽn in de darmen, kunnen worden gebruikt om aan te tonen welke dieren het risico lopen om zwaarlijvig te worden of gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

De groep, onder leiding van wetenschappers bij Imperial College London en INSERM UMRS 1138 in Parijs, testte de urine van muizen voor een aantal van deze microbiŽle verbindingen en vond dat bepaalde belangrijke chemische kenmerken nauwkeurig kunnen voorspellen hoe de dieren zullen reageren op vette voeding.

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen een ander cruciaal stuk van de puzzel hoe het microbioom - het ecosysteem van bacteriŽn die in onze spijsverteringskanalen leven - helpt onze gezondheid te vormen en gepersonaliseerde diŽten te bepalen voor patiŽnten op basis van de samenstelling van hun darmflora.

Vette diŽten zijn een belangrijke oorzaak van obesitas en aanverwante gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Echter, bewijzen uit eerdere studies suggereren dat diŽten bij verschillende mensen verschillende resultaten hebben, waardoor het moeilijk is om een algemeen gezond dieet te bepalen.

Vorig onderzoek heeft aangetoond dat de honderden soorten bacteriŽn en anderen microben die in onze darm leven met onze cellen samenwerken om een aantal rollen uit te voeren en dat deze microbiŽle tuin afhankelijk is van wat we eten of welke medicijnen we nemen, zoals antibiotica.

In de recentste studie, gepubliceerd in Cell Reports, gebruikten onderzoekers genetisch vergelijkbare muizen om de rol die de darmbacteriŽn spelen in de reactie van het lichaam op veranderingen in dieet en de gevolgen voor de gezondheid.

"We weten dat onze omgeving en genetica ons risico op zwaarlijvigheid en ziekte kunnen beÔnvloeden, maar de effecten van deze bacteriegemeenschappen, zijn minder gekend,Ē zegt dr. Marc-Emmanuel Dumas, van de afdeling chirurgie en kanker bij Imperial die het onderzoek leidde. "Door gebruik te maken van een groep muizen met dezelfde genetica, waren we in staat om in te zoomen op de variabiliteit bij dieren die zijn overgeschakeld naar een vet dieet."

Voordat de dieren werden omgeschakeld op bepaalde diŽten werden hun urine gescreend op verbindingen, die door hun darmbacteriŽn werden geproduceerd, met behulp van magnetische resonantie spectroscopie, waardoor de muizen een profiel kregen van chemische kenmerken gegenereerd door metabolieten uit hun microbioom.

Het team constateerde dat zodra de muizen werden overgebracht naar hetzelfde vet dieet sommige dieren zwaarder werden dan anderen of minder tolerant waren voor glucose - ťťn van de vroege waarschuwingssignalen van diabetes.

Uit verdere analyse bleek dat de belangrijkste chemische kenmerken in hun urine voorspellend waren voor sommige resultaten, zoals veranderingen in gedrag, gewichtstoename en tolerantie voor glucose. Een verbinding in het bijzonder, trimethylamine-N-oxide (TMAO) bleek voorspellend te zijn voor glucosetolerantie.

Professor Jeremy Nicholson, hoofd van de afdeling chirurgie en kanker bij Imperial, verklaarde: "Wanneer het microbioom zich ontwikkelt in het vroege leven is dat met zeer weinig soorten zodat meer bacteriŽn uit onze omgeving moeten aangevoerd worden. Dit betekent dat kleine verschillen in de lokale omgeving kan resulteren in een grote diversiteit van het microtoom. "

"Deze studie is een ander fascinerend voorbeeld van de rolvan het microbioom voor onze gezondheidsrisico's," zei professor Nicholson. "Het blijkt dat de waarde van een dieet niet alleen door de eigen genen wordt bepaald, maar ook door de genen van de darmbacteriŽn. Dit werk heeft implicaties op veel verschillende gebieden, daarom is het zo spannend."

Senior onderzoeker van de studie, dr. Dominique Gauguier, van INSERM-Parijs en gastprofessor bij Imperial, voegde eraan toe: "We hebben de neiging om te geloven dat obesitas wordt veroorzaakt door slechte genen of door genen die interactie hebben met een slechte omgeving. Onze bevindingen wijzen erop dat het microbioom de aanpassing aan diŽten kan sturen in afwezigheid van genetische variatie. Ze onderstrepen de noodzaak van dieper fysiologische en moleculaire fenotyping van individuŽn in grootschalige genetische studies. "

De bevindingen zullen verder worden onderzocht als onderdeel van een lopende grote klinische studie van 2000 patiŽnten, waar details van hun levensstijl, dieet, medicatie en andere factoren, evenals hun microbiomen, worden bestudeerd. Het samenbrengen van al deze gegevens en eerdere bevindingen,zullen kunnen onthullen hoe mensen reageren op verschillende diŽten en hoe hun microbioom het resultaat beÔnvloedt.

Volgens de onderzoekers is de hoop dat in de toekomst een profiel van een patiŽnt gegenereerd zal kunnen worden uit urine- en bloedmonsters voor het voorspellen van op welk dieet hij (zij) het best zal reageren.

"Onze bevindingen onthullen dat door het meten van metabolieten in de urine voor de dieetwisseling, we kunnen voorspellen welke dieren vet worden en glucose onverdraagzaam worden en welke niet," voegt Dr Dumas toe. "Deze bevindingen openen echt sterke perspectieven in het ontwerpen van gepersonaliseerde diŽten gebruik makend van onze darmbacteriŽn om de gezondheid te bevorderen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica