Onderzoekers vermoeden link tussen onbalans darmmicrobioom en systemische sclerose


UNIVERSITY OF CALIFORNIA - LOS ANGELES HEALTH SCIENCES

Vergeleken met gezonde mensen hebben Amerikanen en Noren met systemische sclerose meer bacteriŽn die ontstekingen kunnen veroorzaken en minder bacteriŽn die bescherming zouden bieden tegen ontstekingen, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van UCLA en de universiteit van Oslo.

Vergeleken met de deelnemers uit Noorwegen hadden de deelnemers aan de studie uit de VS echter meer onbalans tussen de 'goede' en 'slechte' darmbacteriŽn. De onderzoekers vermoeden dat het verschil komt door een combinatie van genetica en dieet.

ACHTERGROND

Dit is de eerste studie die de gastro-intestinale bacteriesamenstelling onderzoekt bij twee onafhankelijke patiŽntengroepen met systemische sclerose. Systemische sclerose, ook bekend als sclerodermie, is een autoimmuunziekte die het bindweefsel aantast. Symptomen zijn een verharding van de huid, versnelling van ontstekingen en littekenvorming in organen als nieren, hart, longen en maag-darmkanaal. Eerder door UCLA geleid onderzoek specificeerde een verband tussen de ziekte en de onbalans in het darmmicrobioom en wees erop dat deze onbalans bijdroeg aan de symptomen van sclerodermie.

METHODE

De onderzoekers bestudeerden 17 volwassenen met systemische sclerose van de UCLA, 17 van het Oslo University Hospital, en 17 gezonde volwassenen als controlegroep. Alle deelnemers zorgden voor monsters met ontlasting, die de onderzoekers testten op type en aanwezige hoeveelheid specifieke bacteriŽn.

De mensen met systemische sclerose hadden aanzienlijk lagere hoeveelheden darmbacteriŽn die bescherming zouden bieden tegen ontstekingen, zoals Bacteroides (UCLA en Oslo), Faecalibacterium (UCLA) en Clostridium (Oslo). Ze hadden, vergeleken met de controlegroep, ook aanzienlijk hogere hoeveelheden ontstekingsbevorderende bacteriŽn, zoals Fusobacterium (UCLA). Verhoogde hoeveelheden Clostridium werden in verband gebracht met minder ernstige maag-darmkanaal symptomen bij de groepen met systemische sclerose van UCLA en Oslo.

IMPACT

De uitkomsten kunnen helpen om de oorzaak van systemische sclerose in kaart te brengen. Er wordt ook gesuggereerd dat herstel van de darmbacteriŽle balans door voedingsaanpassingen, probiotica en misschien fecale transplantatie, de gastrointestinale symptomen zou kunnen verminderen en de kwaliteit van leven bij patiŽnten met systemische sclerose kan verbeteren.

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica