Heeft titaandioxide E171 in voeding en nanomateriaal invloed op het darm microbioom?

MET DANK AAN: MARY ANN LIEBERT, INC., UITGEVERS

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat in ons lichaam opgenomen titaandioxide (TiO2), veelvuldig gebruikt in voeding, coatings, pigmenten en verf, de beide in onze darmen aanwezige bacteriesoorten en de pH van de darmen kan aantasten. De onderzochte fysieke en chemische eigenschappen van twee vormen van TiO2 blijken verschillende microbiŽle responses voort te brengen, volgens een artikel gepubliceerd in Environmental Engineering Science, een intercollegiaal getoetst tijdschrift van uitgevers Mary Ann Liebert, Inc. Het artikel is gratis beschikbaar op de website van Environmental Engineering Science tot 3 november 2017.

In het artikel met als titel ďFood and Industrial Grade Titanium Dioxide Impacts Gut MicrobiotaĒ, doen co-schrijvers Travis Waller, Chen Chen en Sharon Walker van de universiteit van California, Riverside, verslag van onderzoeken waarbij een lab model van de menselijke dikke darm aan Úf voedings-, Úf industriele TiO2 deeltjes werd blootgesteld. De onderzoekers keken naar veranderingen in het menselijke darm microbiota en vooral naar de verschillende uitwerkingen op de microbiŽle gemeenschapsstructuur, fenotype en cellulaire functies, wat zichtbaar werd door het vermogen van de bacteriŽn om verschillende substanties te degraderen.

ďAls we in toenemende mate technologie gebruiken om onze levensstijl te verbeteren, moeten we rekening houden met onvoorziene consequenties. Dit belangrijke artikel onderzoekt een paar van de krachtige effecten van het wijdverspreide gebruik van TiO2 in voedsel en andere geconstrueerde producten die hun weg zouden kunnen vinden naar ons spijsverteringsstelsel. Waller c.s. laten zien dat de TiO2 die in onze darmen terecht komt niet zonder consequenties zal zijn,Ē zegt Domenico Grasso, PhD, hoofdredacteur van Environmental Engineering Science en Provost, universiteit van Delaware, Newark.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag