Voedselwetenschappers ontdekken dat cranberry’s de darmflora kunnen helpen

UMass Amherst onderzoek rapporteert het eerste bewijs dat een gunstige darmbacterie kan groeien wanneer het wordt gevoed door de koolhydraten in veenbessen.

UNIVERSITEIT VAN MASSACHUSETTS IN AMHERST

AMHERST, Mass. - Veel wetenschappers geven nieuwe aandacht aan prebiotica, dat wil zeggen moleculen die we eten maar niet kunnen verteren, omdat sommigen de groei en gezondheid van gunstige micro-organismen in onze darmen kunnen bevorderen, zegt voedingsbioloog David Sela van de Universiteit van Massachusetts Amherst. In een nieuw onderzoek rapporteren hij en collega’s over het eerste bewijs dat bepaalde gunstige darmbacteriën kunnen groeien wanneer ze worden gevoed met een koolhydraat die zich bevindt in cranberry’s, en verder dat ze een speciaal niet-typisch metabolisme vertonen.

De bevindingen kunnen waarde toevoegen aan toekomstige voedingsmiddelen of leiden tot een nieuw supplement op basis van de veenbes, waarvan Massachusetts een belangrijke producent is. Details verschijnen deze week in de huidige vroege online editie van Applied and Environmental Microbiology, waar de redactie het in de “Spotlight” sectie heeft gezet die aandacht vestigt op “onderzoeksartikelen over opkomende problemen die belangrijk worden geacht.”

Wat we eten voedt ons niet alleen maar voedt ook de gunstige bacteriën, de microbiome, in onze darmen, geeft Sela aan. En voedselwetenschappers zijn steeds meer geïnteresseerd in deze minder voor de hand liggende voordelen van voedsel. Er wordt gedacht dat er zoveel bacteriecellen in ons lichaam zijn als onze eigen menselijke cellen, wijst hij erop, "dus we zijn eigenlijk voor twee aan het eten. Deze bacteriën zijn erg belangrijk voor ons, ze zijn echt heel belangrijk. Onze voeding maakt een verschil voor ons evenals de gunstige microben die we met ons dragen.”

Verder “zijn er veel celwanden van planten onverteerbaar,” verklaart hij. “En we kunnen inderdaad de speciale suikers die in cranberry celwanden, genaamd xyloglucans, niet verteren. Maar wanneer we cranberry’s eten komen de xyloglucanen in onze darmen waar nuttige bacteriën ze in bruikbare moleculen en verbindingen afbreken.”

Gebruik makend van de vorm-gunstige bifidobacteriën, testte Sela, een expert in de menselijke darmflora, en zijn collega’s de hypothese dat cranberry’s, een onderzoeksonderwerp bij UMass Amherst voor meer dan 60 jaar, een kandidaat zou kunnen zijn voor een nieuw supplement om de darmhygiëne te verbeteren. Om een toevoer van zuivere xyloglucan te verkrijgen voor deze experimenten, niet een gemakkelijke taak, vroeg hij hulp aan Ocean Spray, Inc., die het oorspronkelijke onderzoeksmateriaal leverde, en medewerkers David Rowley en Jiadong Sun van de University of Rhode Island (URI) .

Sela en zijn Ph.D. student en eerste auteur Ezgi Özcan zouden dan deze gezuiverde plantensuiker kunnen voeden als de enige koolhydraten die beschikbaar zijn voor de bifidobacteriën die in de 96-bron platen zaten in een anaërobe omgeving in het laboratorium.

Bifidobacteriën worden in bepaalde mate gevonden bij volwassenen maar de hoogste concentraties worden gevonden in de darmflora van pasgeboren, borstgevoede baby’s, zegt Sela. Deze studie geeft het eerste bewijs dat bepaalde bifidobacteriën xyloglucanen verbruiken, en degenen die een speciaal metabolisme vertonen dat niet typisch is. Specifiek produceren deze bifidobacteriën mierenzuur, terwijl ze xyloglucanen en minder melkzuur consumeren dan dat ze uitscheiden.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de gezondheid zijn, maar de auteurs vermoeden dat deze ongewone productie gevolgen heeft voor de rest van de microbiële gemeenschap in de darm. “Dit is geen traditionele voedselwetenschap,” zegt Sela, een voedselwetenschapper die adjunct benoemingen heeft in de microbiologie bij UMass Amherst en in microbiologie en fysiologische systemen op de UMas Medical School. Het werk werd ondersteund door een subsidie van
$ 64.000 van Ocean Spray, Inc. aan Sela en $ 25.000 van het President's Enhancement Fund aan de Graduate School of the University of Massachusetts Amherst.

Sela is van mening dat zowel onderzoekers als consumenten een grotere motivatie hebben om prebiotica te bestuderen dan probiotica. “Met probiotica nemen we extra doses van gunstige bacteriën die wel of niet onze darm gezondheid helpen,” legt hij uit. “Maar met prebiotica weten we dat we de gunstige jongens al in onze ingewanden hebben, dus laten we ze voeden? Laten we hen meer voedingsstoffen geven en dingen die ze willen.”

“Ze maken moleculen en verbindingen die ons helpen, of ze zorgen ervoor dat de andere honderden goede bacteriën geholpen worden. Ze consumeren dingen die we niet kunnen verteren, of ze helpen andere goede microben waarvan we het moeilijk vinden om die als probiotica te benoemen, of hun aanwezigheid kan helpen om pathogenen weg te houden,” voegt hij toe.

“Prebiotica en probiotica kunnen een wisselwerking hebben met onze eigen fysiologie om de microbiome te helpen in balans te blijven, en we weten dat als er geen balans is, er problemen kunnen ontstaan zoals ontstekingen. Een onderliggende chronische ontsteking kan leiden tot of een verslechtering veroorzaken van veel verschillende medische aandoeningen. Dat is het gezondheidsaspect van dit soort studies van microbiologie, voedsel en gezondheid.”

Hij stelt voor dat hun volgende reeks studies de interactie van de cranberry xyloglucans met andere bacteriële soorten en stammen kan bekijken. Sela is ook geïnteresseerd in andere cranberry moleculen die interactie hebben met de bifidobacteriën en andere leden van de darmmicrobiome. “We hebben ook bepaalde ingeschakelde genen die consistent zijn met het xuloglucan metabolisme,” zegt Sela. "Dit is ook een goede plek om onze bevindingen verder te volgen.”

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica