Laag niveau serum calcium kan het risico op plotselinge hartstilstand verhogen

Bevindingen van een nieuwe studie gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings hebben mogelijke gevolgen voor mechanismen en preventie van SCA

Plotselinge hartstilstand (SCA) is fataal voor meer dan 90% van de patiŽnten, en meer dan de helft van de mannen en bijna 70% van de vrouwen die aan SCA sterven hebben geen klinische geschiedenis van hartaandoeningen voor deze cardiale gebeurtenis. Het is ťťn van de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten en treft meer mensen dan kanker. De hoeveelheid patiŽnten die aan SCA lijden, worden niet beschouwd als een hoog risico onder de huidige richtlijnen. Deze ontnuchterende vaststelling leidde tot de zoektocht naar eenvoudige en relatief goedkope manieren om individuŽn te identificeren met een hoger risico op SCA. In een studie verschenen in Mayo Clinic Proceedings vonden onderzoekers dat personen met een lager calciumgehalte in het bloed, een hoger risico hebben op SCA dan die met hogere calciumgehalten.

"Uit onze studie bleek dat het serumcalciumgehalte lager was bij personen met een plotselinge hartstilstand dan bij een controlegroep. PatiŽnten met serumcalcium in het laagste kwartiel (<8,95 mg / dL) hadden tweemaal meer kans op een plotselinge hartstilstand in vergelijking met die in het hoogste kwartiel (> 9,55 mg / dl), zelfs na in achtname van meerdere patiŽntenkenmerken, waaronder demografie, cardiovasculaire risicofactoren, comorbiditeiten en medicatiegebruik, "verklaarde hoofdonderzoeker Sumeet S. Chugh, MD, Pauline en Harold Price Chair in Cardiac Elektrofysiologie, Cedars-Sinai Heart Institute, Los Angeles, CA.

Gegevens tussen 2002 tot 2015 werden verzameld uit de Oregon Sudden Unexpected Death Study (Oregon SUDS). Het doel van de Oregon SUDS is beter te kunnen voorspellen wie risico loopt op een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Deze studie omvatte 267 SCA-gevallen en 445 controles waarvan de serumcalciumniveaus werden gemeten tijdens medische routine onderzoeken. Van alle SCA-gevallen weden de serumcalciumgehaltes gemeten in de 90 dagen voorafgaand aan hun hartstilstand. De Oregon SUDS werkt samen met hulpverleners en ziekenhuizen in Portland, OR metrogebied om alle gevallen van plotselinge hartstilstand te identificeren. Dit zorgde ervoor dat onderzoekers een uitgebreide patiŽntengeschiedenis konden verzamelen voor het moment tijd van hun hartstilstand.

Het totale serumcalcium van elke patiŽnt werd gecorrigeerd door hun serumalbumine-niveau om een meer fysiologisch relevant gecorrigeerd calciumniveau te kunnen bepalen.

SCA-gevallen kwamen significant meer voor bij Afro-Amerikanen en patiŽnten met diabetes mellitus, chronische obstructieve longziekte en chronische nierziekte ten opzichte van de controlegroep. Gevallen kwamen ook meer voor bij hemodialyse. Bovendien waren diuretica, vooral lusdiuretica, meer voorgeschreven aan SCA-gevallen dan aan de controles zonder verschillen in het gebruiksniveau van bŤtablokkers.

"Over het geheel genomen lijkt het dat verdere studie nodig is om de mechanismen van de ongunstige associaties met lagere calciumniveaus te verduidelijken en te bepalen of de controle op calciumniveaus de prognose over de algemene populatie of bij risicopatiŽnten kan verbeteren,Ē aldus Dr Chugh.

Hoofdauteur Hirad Yarmohammadi, MD, MPH, postdoctoraal medewerker bij Cedars-Sinai, momenteel in opleidinging in de Cardiovasculaire Afdeling, Brigham en Women's Hospital, Boston, MA, zei: "Onze studie toont aan dat lagere serumcalciumgehalten, zelfs binnen het normale bereik van waarden het risico op plotselinge hartsterfte kunnen verhogen. Hoewel onze bevindingen misschien niet voor routine klinisch gebruik bij patiŽnten op dit moment praktisch ziijn, zijn ze een stap in de richting van het verbeteren van de patiŽntenzorg door een beter voorspellen van risico's. "

In een bijbehorende tekst merkt, Hon-Chi Lee, MD, PhD, van de afdeling Cardiovasculaire Geneeskunde, Mayo Clinic, Rochester, MN, op: "Dit is het eerste rapport dat laat zien dat een laag calciumgehalte gemeten dichtbij de gebeurtenis onafhankelijk geassocieerd is met een verhoogd risico op SCA. "

Terwijl deze resultaten met voorzichtigheid moeten worden geÔnterpreteerd, raadt Dr. Lee aan dat 1) serumkalciumniveaus moeten worden onderzocht en opgevolgd, (2) lage calciumniveaus in het serum kunnen beschouwd worden als een mogelijke risicofactor voor SCA, en (3) meer onderzoek is nodig om te bepalen of patiŽnten in het laagste kwartiel serumcalcium baat hebben bij een hogere calciuminname of calciumsupplement.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag