Calcium in slagaders beÔnvloedt risico op hartaanval

UT SOUTHWESTERN MEDICAL CENTER

PatiŽnten zonder calciumopbouw in de kransslagaders hadden een significant lager risico op toekomstige hartaanvallen of een beroerte ondanks andere risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk of slechte cholesterolgehalten, blijkt uit onderzoek van UT Southwestern cardiologen.

Deze personen hebben in de loop van het volgende decennium minder dan 3 procent kans op een cardiovasculaire voorval - alhoewel ze veel bekende risicofactoren vertoonden - veel lager dan het 7,5 procent niveau dat door het American College of Cardiology and American Heart Association werd vastgesteld als een richtlijn om te beginnen met een Statine behandeling.

ďDe percentages waarbij zoín voorval plaatsvind zijn laag als coronaire calcium afwezig is,Ē zei preventieve cardioloog Dr. Parag Joshi, adjunct-professor in Interne Geneeskunde van het UT Southwestern. "Onze bevindingen suggereren dat personen zonder calciumopbouw in hun bloedvaten mogelijk geen statines hoeven te nemen ondanks de aanwezigheid van andere risicofactoren die coronaire aandoeningen veroorzaken.Ē

Er kunnen nog andere redenen zijn dat statines een goede therapie zijn, dus Dr. Joshi zei dat de nieuwe bevindingen suggereren dat het toevoegen van een CT-scan voor calcium de moeite waard kan zijn als artsen en patiŽnten behandelingsopties bespreken.

"Een CT scan is een test die makkelijk gedaan kan worden, kost in de meeste grote steden ongeveer 100 dollar en kan veel meer informatie geven over de risicoís voor de patiŽnt voor de komende 10 jaar," zei Dr. Joshi, een collega van het American College of Cardiology .

Calcium accumuleert in de bloedvaten van het hart nadat de plaque opbouwt en calcineert met verloop van tijd.

De onderzoekers van de UT Southwestern keken naar CT-scans van de borst en het hart van 6.184 mensen van 45 tot 84 jaar, die nog nooit een hartaanval of een beroerte hadden gehad, en nog nooit deelnemers zijn geweest aan een grote multi-site, meerjarige studie, bekend als MESA (Multi-etnische studie van atherosclerose).

Ongeveer de helft van de deelnemers vertoonden geen calciumafzettingen in hun hartslagaders, wat betekent dat ze een Ďcoronaire artery (hartslagader) calciumí (CAC) score hadden van nul.

Een CAC nul score betekent echter niet dat er geen plaque opgebouwd is in de hartslagaders of dat de patiŽnt nul risico heeft - het betekent eerder dat het risico op een hartaanval voor de patiŽnt lager is dan de drempel waarbij de artsen een statine behandeling aanbevelen, zei Dr. Joshi. Een risico van 5 procent wordt beschouwd als het laagste punt voor het aanbevelen van statine gebruik, dit is gebaseerd op een berekening die artsen gebruiken rekening houdend met factoren als leeftijd, geslacht, etniciteit, roken, diabetes, hoge bloeddruk en cholesterolgehalten.

Daarnaast kan er een argument zijn voor het starten van een statine behandeling voordat er een bewijs is van calciumopbouw. Als er zorgen zijn, zal de patiŽnt later een probleem ontwikkelen, door bijvoorbeeld een familiegeschiedenis, zegt Dr. Joshi, die gecertificeerd is in het gebruik van Coronaire gecomputeriseerde Tomografie (CT), een state-of-the-art technologie die een zeer gedetailleerde blik op het hart en aanverwante slagaders geeft. Het is ook belangrijk om op te merken dat statines weinig risico hebben en goedkoop zijn, zei hij.


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica