Maatschappij zit op slot: u zoekt het wel uit he?

Column Pauline Laumans

Steeds vaker merk je dat bedrijven maar met de overheid voorop zaken over de schutting gooien.

Enkele voorbeelden:
1. Je (pensioen) verzekeringen. Je krijgt een robot aan de lijn i.p.v. een persoon, vervolgens als je geluk hebt een persoon die nauwelijks iets voor je kan betekenen en geen kopie kan sturen. Jou wordt de vraag gesteld of je geen account hebt met inloggegevens zodat je het zelf kunt regelen.

Achterliggende gedachten verzekeraar: kost Bedrijf geen tijd, geen printkosten en geen portokosten.

Resultaat burger: je hebt een computer nodig (elke drie jaar vernieuwen), een beveiligingssysteem, een printer en een scanner en veel tijd naast je werk. Als je dat niet hebt moet je naar de bibliotheek of iemand die je kent wat je al gauw minimaal een halve dag kost

2. Je wilt een belastingaangifte doen. Maar dat kan niet meer op een papieren formulier. Het kan ook niet meer dat je digitaal het aangifteprogramma opslaat op je eigen computer en pas als je helemaal klaar bent het verzend naar de belastingdienst. Nee, je moet het nu online direct invullen en eventueel later terugkomen als er wijzigingen zijn of als je nog niet klaar was.

Achterliggende gedachten belastingdienst: kost Belastingdienst minder tijd, geen printkosten en geen portokosten. De belastingdienst kan zien waar en hoe vaak je iets aanpast of verandert. Het is vadertje staat die je ook hier nog meer controleert. De kosten voor de computer e.d. zijn niet meer af te trekken, u lost het wel op

Resultaat burger: je hebt een computer nodig (elke drie jaar vernieuwen), een beveiligingssysteem, een printer en een scanner en veel tijd naast je werk. Als je dat niet hebt moet je naar de bibliotheek of iemand die je kent wat je al gauw minimaal een halve dag kost

3. Je wilt een reis uitzoeken en je kijkt bij een van de producten daarvoor op internet. Meestal 9292. Je wilt van A naar B maar hoe vaak gebeurt het niet dat u dan via C gestuurd wordt of geen gegevens krijgt dat u net no goed dat kleine stukje kunt lopen.

Achterliggende gedachten bijv. 9292: wij bieden met onze (incomplete) applicatie de burger service. We hebben geen mensen meer aan de telefoon want dat kost tijd en geld.
Resultaat burger: je hebt wederom een computer nodig (zie hiervoor) en je wordt te vaak met incomplete of foutieve informatie opgezadeld. Geen plek om verhaal te krijgen.

4. Je hebt nekpijn na een val. De dokter kan niets vinden en stuurt je in het gunstigste geval met pijnstillers naar huis. Hij wil je niet doorverwijzen naar therapeut X die bekend staat dat hij dit kan verhelpen.

Achterliggende gedachten arts: wat kan die therapeut dan wat ik niet kan? Alternatieve therapeuten worden toch niet serieus genomen want hun werkwijze is onbewezen of bedenkelijk, ik mag van de verzekering niet doorverwijzen, ik kan niets vinden dus dan zal het wel tussen de oren zitten.

Resultaat burger: Ik heb veel pijn maar wordt niet serieus genomen door deze arts. Ik heb gehoord dat therapeut X voor dit soort klachten een remedie heeft en daarom wil ik doorverwezen worden omdat ik het niet kan betalen en ik heb hulp nodig. Straks zit ik nog in de bijstand omdat ik niet meer kan werken met deze klachten. Zelfs klagen bij ombudsman is mosterd na de maaltijd en door niet de juiste remedie zitten veel mensen onnodig met klachten ziek thuis omdat ze niet ‘gehoord’ worden.

5. Je hebt sinds enkele decennia van de regering verplicht een bankrekening nodig. Voor de banken is dat fijn want zij kunnen jouw geld beheren en ermee speculeren. U kent inmiddels het resultaat daarvan sinds de bankencrisis! En sinds enkele jaren krijg je ook geen dagafschriften meer bij de meeste banken. U kunt het toch wel digitaal inzien of afdrukken?

Ook zijn er bijna geen bankkantoren meer in de woonplaatsen te vinden in tegenstelling tot het buitenland. U voert toch wel zelf de betalingen in en of het nummer juist is en dat u een beveiligde computerverbinding hebt?

Achterliggende gedachten banken en overheid: de burger doet tegenwoordig zelf de mutaties en betaalt daarvoor de bank. En betaalt apart voor het hebben van een bankpas. Ook betaal je de bank voor de winst die zij maken met het verschil in datum van geld overmaken, de valutawissel en het feit dat ze met jouw geld kunnen speculeren. Ook verdienen ze geld door dat ze aan rente bijv. 10% binnen krijgen en jou zogenaamd 5% rente geven over gespaard geld.

De overige 5% is hun winst. U begrijpt het al de burger moet op meerdere manieren betalen en zij maken megalomane winsten. Overheid en banken hebben veel zicht op alle geldstromen, enerzijds om witwassen tegen te gaan anderzijds om precies te willen weten wat je inkomsten zijn en van wie en wat je uitgeeft en aan wie.

Resultaat burger: je hebt een computer nodig (elke drie jaar vernieuwen), een beveiligingssysteem, een printer en een scanner en veel tijd naast je werk. Als je dat niet hebt moet je naar de bibliotheek of iemand die je kent wat je al gauw minimaal een halve dag kost. Je moet zelf het werk doen. Je hebt geen vrijheid van handelen zoals voor die tijd en er is een totale controle waarvoor je ook nog eens moet betalen.

Etc.etc.


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica