Hoe buikvet het risico op kanker kan verhogen

MICHIGAN STATE UNIVERSITY

EAST LANSING, Mich.--Het is al goed aangetoond dat obesitas een bijdrage levert aan het risico op kanker, maar hoe het daadwerkelijk kanker veroorzaakt is een vraag die nog steeds niet volledig beantwoord is.

Een nieuwe studie aan de Michigan State University levert nu nieuwe details die laten zien dat een bepaald eiwit, dat uit vet in het lichaam vrijkomt, kan veroorzaken dat een niet-kankercel verandert in een kankercel. Het door de overheid gefinancierde onderzoek ontdekte ook dat een lager liggende laag buikvet, vergeleken met vet net onder de huid, de meest waarschijnlijke schuldige is, die zelfs meer van dit eiwit loslaat en tumorgroei stimuleert..

“Terwijl er verscheidene vooruitgangen zijn geweest in de behandeling van kanker en de verbetering van kwaliteit van leven van de patiënten, blijft het aantal nieuwe gevallen toenemen”, zegt Jamie Bernard, hoofdauteur en assistent-professor in farmacologie en toxicologie.

“Het is belangrijk om de oorzaak te begrijpen zodat het ons beter lukt om het aantal gevallen van kanker te verminderen door aanpassingen in het voedingspatroon of therapeutische interventies.”.

Het wordt geschat dat meer dan eenderde van de bevolking obesitas heeft. Obesitas wordt gelinkt aan verscheidene soorten kanker waaronder borstkanker, darm-, prostaat-, blaas-, en nierkanker, maar Bernard gaf aan dat enkel overgewicht hebben niet perse de beste manier is om het risico hierop vast te stellen.

“Onze studie suggereert dat body mass index, ook wel BMI, waarschijnlijk niet de beste indicator is”, aldus Bernard. “Het is buikvet-obesitas, en zelf nog specifieker, hoeveelheden van een eiwit, 'fibroblast growth factor-2 ' genaamd, die waarschijnlijk een betere indicator zijn voor het risico dat cellen kankercellen worden.”.

Er zijn twee lagen van buikvet. De bovenste laag, bekend als subcutaan vet, ligt direct onder de huid. De laag daaronder, visceraal vet genaamd, is degene waarvan ze ontdekte dat die schadelijker was. Bernard en haar co-auteur Debrup Chakraborty, een postdoctoraal student in haar laboratorium, bestudeerden muizen die een voedingspatroon met veel vet kregen en ontdekten dat deze 'hoger-risico-laag'-vet grotere hoeveelheden fibroblast growth factor-2-, of FGF-2-, eiwit produceerde in vergelijking tot het subcutane vet. Ze ontdekten dat FGF2 bepaalde cellen, die al kwetsbaar waren voor het eiwit, stimuleerde en er voor zorgde dat ze in kankercellen uitgroeiden.

Ze verzamelde ook visceraal vetweefsel van vrouwen die een hysterectomie ondergingen en ontdekte dat wanneer de vetmonsters meer van het FGF2-eiwit bevatten, er meer cellen kankergezwellen vormden wanneer ze overgezet werden in muizen. "Dit zou aantonen dat vet van zowel muizen als mensen een niet-tumorigene (gezwel verwekkende) cel kwaadaardig kan doen veranderen in een gezwelverwekkende cel”, aldus Bernard.

Ze voegde eraan toe dat er nog verscheidene andere elementen zijn die uit vet vrijkomen, waaronder het hormoon oestrogeen, dat het risico op kanker zou kunnen beïnvloeden, maar veel van die studies hebben enkel een link kunnen aantonen en niet een directe oorzaak van kanker. Ze zei ook dat genetica een rol speelt.

“Er is altijd een element van toeval bij betrokken in of een persoon wel of geen kanker krijgt” aldus Bernard. “Maar door slimmere keuzes te maken als het op voeding en beweging aankomt en door schadelijke gewoontes zoals roken te vermijden, kunnen mensen altijd helpen om de kansen een beetje voor zichzelf in de goede richting te trekken.”.

Bernard gaf aan dat ze al aan het kijken is naar het identificeren van nieuwe anti-kanker-verbindingen in haar onderzoek die de effecten van FGF2 zouden kunnen stoppen.

De studie is gepubliceerd in het blad Oncogene en werd gefinancierd door de National Institutes of Health.

Vertaling : Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica