Vitamine D kan een eenvoudige behandeling zijn om de de genezing van brandwonden te verbeteren


Volgens een onderzoek dat werd gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van ĎSociety for Endocrinologyí in Harrogate herstellen patiŽnten met ernstige brandwonden die hogere vitamine D-waarden hebben, met meer succes dan mensen met lagere niveaus. Deze studie is de eerste om de rol van vitamine D bij het herstel van brandwonden te onderzoeken en suggereert dat vitamine D-suppletie een eenvoudige en kosteneffectieve behandeling kan zijn om de genezing van brandwonden te verbeteren.

Ondanks verbeteringen in de brandwondenzorg in de afgelopen 10 jaar, lopen veel patiŽnten nog steeds het risico op slecht herstel. Complicaties kunnen variŽren van vertraagde wondgenezing tot infecties. PatiŽnten met ernstige brandwonden lopen een hoog risico op een infectie die tot levensbedreigende sepsis kan leiden. Het is bekend dat vitamine D een antibacteriŽle werking heeft die kan helpen bij het bestrijden van infecties en daarom helpt bij de genezing van brandwonden.

Om de rol van vitamine D bij het herstel van brandwonden te onderzoeken, beoordeelden Professor Janet Lord en Dr. Khaled Al-Tarrah, aan het Institute of Inflammation & Ageing in Birmingham, de evolutie van herstel, gedurende meer dan een jaar, bij patiŽnten met ernstige brandwonden en correleerde dit met hun vitamine D-spiegel. De studie wees uit dat patiŽnten met hogere niveaus aan vitamine D een betere prognose hadden, met verbeterde wondgenezing, minder complicaties en minder littekens.

De gegevens toonden ook aan dat brandwondenpatiŽnten vaak lagere vitamine D-spiegels hebben. Deze gegevens suggereren dat vitamine D-suppletie onmiddellijk na het oplopen van brandwonden een krachtig gezondheidsvoordeel kan hebben, waaronder verbeterde antimicrobiŽle activiteit om infectie te voorkomen en verbeterde wondgenezing.

Prof Lord zegt: "Een groot aantal brandwonden vermindert de vitamine D-spiegel en het toevoegen van deze vitamine kan een eenvoudige, veilige en kosteneffectieve manier zijn om de resultaten voor patiŽnten met brandwonden te verbeteren, met minimale kosten voor NHS."

De effectiviteit van vitamine D-suppletie om de resultaten bij patiŽnten met brandwonden te verbeteren, moet nog in klinische onderzoeken worden geverifieerd. Prof Lord en haar team zijn nu gericht op het ontdekken waarom er een snel verlies van vitamine D is bij patiŽnten die direct na een brandwonde letsel oplopen en hopen dat ze dit in de toekomst kunnen voorkomen. De mate van vermindering van het vitamine D-gehalte van de patiŽnt was niet gerelateerd aan de ernst van de verbranding, dus niveaus kunnen ook worden verlaagd bij lichtere brandwonden.

Prof Lord merkt op: "Lage vitamine D-spiegels waren geassocieerd met slechtere resultaten bij patiŽnten met brandwonden, waaronder levensbedreigende infecties, mortaliteit en vertraagde wondgenezing. Het werd ook geassocieerd met ergere littekens, maar vitamine D-spiegels worden door clinici over het algemeen over het hoofd gezien."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag