Lactatiehormoon helpt ook hersenen van moeder


UNIVERSITY OF OTAGO

Hetzelfde hormoon dat de melkproductie voor borstvoeding stimuleert helpt ook de verzorgende band tussen baby en moeder vast te leggen in de hersenen van de moeder, zo onthulden onderzoekers van de University of Otago in Nieuw Zeeland. De onderzoekers constateerden dat signalen door het hormoon prolactine aan de eigen receptoren in een specifiek hersengebied essentieel zijn om het zorgende gedrag bij de moeder te bewerkstelligen, dat van vitaal belang is voor de baby. Deze bevinding roept de vraag op of dit hersencircuit verantwoordelijk is voor de “feel good”-factor die de borstvoeding teweegbrengt?

Prolactine is het meest bekend vanwege de rol die het speelt in het op gang komen van de melkproductie bij zoogdieren. Het onderzoeksteam van het Centrum voor Neuro-endocrinologie van de universiteit verwijderde specifieke prolactinereceptoren in het pre-optische gebied van de hypothalamus bij volwassen vrouwelijke muizen. Het team ontdekte volgens medeauteur dr. Rosie Brown dat deze muizen zonder prolactinereceptoren in staat waren om zwanger te worden en jongen te krijgen, maar dat zij ongeveer 24 uur na de geboorte hun nest in de steek lieten.

Het onderzoek staat sinds kort gepubliceerd in het prestigieuze internationale tijdschrift PNAS. “Onze bevindingen tonen aan dat prolactine een cruciale rol speelt bij meer dan alleen de melkproductie. In dit werk wordt voor het eerst aangetoond dat dit hormoon letterlijk levensreddend kan zijn omdat het de normale ouderlijke zorg bewerkstelligt en in stand houdt, wat ervoor zorgt dat de nakomelingen kunnen overleven.”

Als de communicatie in de hersenen door middel van prolactine verstoord is, kan dat tot problemen leiden voor moeders die een band met hun baby willen opbouwen. Volgens haar zou dit zou gedeeltelijk kunnen verklaren waarom sommige diersoorten hun jongen verlaten.

Vertaling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag