Borstvoeding kan helpen verergering van astma later in het leven te voorkomen

WILEY

Uit een Pediatrische Allergie- en Immunologieanalyse bij kinderen met astma is gebleken dat degenen die als baby borstvoeding hadden gehad, later in het leven 45% minder kans liepen op verergering van astma, vergeleken met kinderen die geen borstvoeding hadden gehad.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 960 kinderen van tussen de 4 en 12 jaar die regelmatig astmamedicatie kregen.

“Hoewel uit onze studie bleek dat borstvoeding een beschermende factor is die verergering van astma tegengaat, is het nog onduidelijk of er een causale relatie is tussen borstvoeding en astmaverergering. Misschien kan de relatie wel worden verklaard door de invloed van borstvoeding op het immuunsysteem.

Veranderingen in de samenstelling en activiteit van het darmmicrobioom vroeg in het leven kan invloed hebben op het immuunsysteem en die veranderingen kunnen wellicht indirect leiden tot veranderingen in astma later in het leven,” aldus dr. Anke Maitland-van der Zee, seniorauteur van de studie. “Er is verder verkennend onderzoek nodig om het verband te bevestigen en om de onderliggende mechanismes te verduidelijken.

Vertaling: A. Zwart


Bezoek eens onze webwinkel