Consumptie van gegrild vlees gekoppeld aan hoger sterfterisico bij borstkanker


Bevindingen gepubliceerd in JNCI (Journal of the National Cancer Institute) geven aan dat een hogere consumptie van gegrild, gebarbecued en gerookt vlees het sterfterisico bij overlevenden van borstkanker kan verhogen. In de studie, getiteld “Grilled, Barbecued, and Smoked Meat Intake and Survival Folowing Breast Cancer," Humberto Parada, Jr., MPH, en collega's onderzocht het verband tussen gegrilde/gebarbecued en gerookte vleeswaren en de overleving na borstkanker.

Vlees bereid op hoge temperatuur is een veel voorkomende bron van polycyclische aromatische koolwater- en andere kankerverwekkende stoffen en is geassocieerd met borstkanker incidentie maar dit onderzoek bekeek de invloed ervan op de overleving na borstkanker.

In een studie werden 1508 vrouwen met borstkanker uit Long Island geïnterviewd en gevraagd naar hun consumptie van vier soorten gegrild, gebarbecued en gerookt vlees. De vrouwen moesten hun consumptie in elk decennium van het leven opgeven en de seizoenen aanduiden waarin deze voedingsmiddelen het meest op tafel verschenen. Bij de vijf jaar follow-up reageerden de deelnemers op dezelfde vragen.

Bevindingen zijn:

Onder de 1508 bij vrouwen werden, na een mediane follow-up van 17,6 jaar, van de 597 sterfgevallen 237 (39,7%) gevonden die gerelateerd waren aan borstkanker.

In vergelijking met een lage inname, werd een hoge consumptie van gegrilde-/barbecuegerechten en gerookt vlees voorafgaand aan de diagnose, geassocieerd met een 23% verhoogd risico van alle oorzaken van sterfte.

Hoge versus lage inname van gerookt lams- of varkensvlees werd geassocieerd met een 17% verhoogd risico van alle oorzaken en een 23% verhoogd risico op borstkanker sterfte.

Levenslange gegrilde-/barbecuegerechten en gerookt vlees en prediagnosis jaarlijkse instroom van gegrild / gegrilde rund / lam / varkensvlees en gevogelte / vis werden niet geassocieerd met sterfte.

In vergelijking met vrouwen met een lage prediagnosis en lage postdiagnosis consumptie van gegrilde-/ barbecuegerechten en gerookt vlees, werd een aanhoudende hoge inname geassocieerd met een 31% verhoogd risico van alle oorzaken van sterfte.

De toename van het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook was vergelijkbaar in omvang bij vrouwen die hoge prediagnosis en lage postdiagnosis inname van gegrilde / barbecuegerechten en gerookt vlees rapporteerden.

De bevindingen van de studie ondersteunen de hypothese dat hoge consumptie van gegrild, gebarbecued en gerookt vlees de sterftekans na borstkanker kan verhogen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media