Soja, kruisbloemige groenten verminderen bijwerkingen borstkanker behandeling

Het consumeren van sojaproducten (zoals sojamelk, tofu en edamame) en kruisbloemige groenten (zoals kolen, boerenkool, paksoi, spruitjes en broccoli) zou gelinkt kunnen zijn met een vermindering in algemene bijwerkingen van behandeling voor borstkanker bij overlevers van borstkanker, zegt een team van wetenschappers, geleid door het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Centre.

In de studie, gepubliceerd in Breast Cancer Research and Treatment, werd een hogere inname van kruisbloemige groenten en sojaproducten gelinkt met minder meldingen van symptomen van menopauze. Een hogere soja-inname werd ook gelinkt met minder gerapporteerde moeheid. De bestudeerde overlevers van borstkanker betrof 173 ‘non-Hispanic-white’ en 192 Chinese Amerikanen, inclusief in de VS geboren Chinezen en Chinese immigranten.

Onderzoekers zeggen dat overlevers van borstkanker vaak bijwerkingen ervaren van kankerbehandelingen die nog maanden of jaren na afronding van de behandeling kunnen aanhouden. Bijvoorbeeld omdat veel behandelingen, ontworpen om het terugkomen van borstkanker te voorkomen, de productie of het gebruik van oestrogeen (het hormoon dat de groei van borstkanker kan voeden) door het lichaam terugdringen, ervaren borstkankerpatiënten vaak opvliegers en nachtelijk zweten, naast andere bijwerkingen.

De hoofdauteur van de studie, Sarah Oppeneer Nomura, PhD, van Georgetown Lombardi, zei dat terwijl verder onderzoek, met grotere studie-populaties en met meer gedetailleerde gegevens over voeding nodig is, dit project verwijst naar een belangrijke opening in het onderzoek naar de mogelijke rol van leefstijl-factoren, zoals eetgewoonten, in relatie tot bijwerkingen van behandelingen.

“Deze symptomen kunnen een nadelige invloed hebben op de kwaliteit van leven van de overlevers en kunnen overlevers duwen richting het stoppen met lopende behandelingen”, zegt ze. Het begrijpen van de rol van leefstijl-factoren is belangrijk omdat een voedingspatroon kan dienen als een doel wat je kunt wijzigen om eventueel symptomen onder overlevers van borstkanker te verminderen.”

Toen de deelnemers aan de studie apart, op grond van ras / etniciteit werden geëvalueerd, waren verbanden significant onder blanke overlevers van borstkanker; echter, hoewel er een trend werd gezien in de voordelen voor Chinese vrouwen, waren de resultaten statistisch gezien niet significant. De onderzoekers verklaren dat Chinese vrouwen doorgaans minder symptomen van menopauze melden. “De meesten van hen consumeren ook kruisbloemige groenten en sojaproducten, waardoor het moeilijk wordt om een significant effect te zien bij deze subgroep. In deze studie aten Chinese overlevers van borstkanker inderdaad twee keer zoveel sojaproducten en kruisbloemige groenten.

Of de vermindering van symptomen ook gelinkt wordt bij langdurig gebruik van sojaproducten of kruisbloemige groenten, moet verder onderzocht worden, zegt de senior-auteur van de studie, Judy Huei-yu Wang, PhD, van het Georgetown Lombardi’s Cancer Prevention and Control Program.

Resultaten, verkregen in pre-klinische studies bij dieren laten zien dat biologisch actieve verbindingen, aanwezig in zowel soja als in kruisbloemige groenten, borstkanker-cellen laten groeien, maar tegenovergestelde effecten hebben bij dieren die deze verbindingen consumeren lang voordat de kanker is gediagnosticeerd, en ze blijven consumeren tijdens en na kankerbehandelingen.

Totdat er meer onderzoek is gedaan, moeten borstkanker-patiënten niet opeens beginnen met het eten van soja, als ze dit niet eerder hebben gegeten, zegt Leena Hilakivi-Clarke, PhD, een professor oncologie aan de Georgetown Lombardi en co-auteur van de studie.

Onderzoekers vonden ook veel betekende links met het minder melden van andere symptomen, waaronder gewichtsproblemen, dunner wordend haar/ haarverlies en geheugenverlies bij vrouwen die meer sojaproducten consumeerden, maar deze links reikten niet tot een statistische significantie.

Fytochemicaliën, ook wel bioactieve voedselcomponenten, zoals isoflavonen in sojaproducten en glucosinolaten in kruisbloemige groenten zouden de bron van het voordeel kunnen zijn, zeggen onderzoekers. Isoflavonen binden aan oestrogeen-receptoren en oefenen, onder andere effecten, enige lichte oestrogene effecten uit. Glucosinolaten in kruisbloemige groenten, beïnvloeden niveaus van metaboliserende enzymen die ontstekingen en oestrogeen-niveaus kunnen moduleren, mogelijk hiermee behandeling-gerelateerde symptomen verzachtend.

Vertaling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag