Nachtelijke buitenverlichting gelinkt met verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen

HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Uit een groot langdurig onderzoek bleek dat het risico op borstkanker hoger kan zijn bij vrouwen die in gebieden leven met een hoog niveau aan nachtelijke buitenverlichting. De link tussen nachtelijke buitenverlichting en borstkanker werd alleen gevonden bij premenopauzale vrouwen en vrouwen die roken of gerookt hebben, en was sterker bij diegene die ’s nachts werkten.

Boston, MA - Vrouwen die in gebieden leven waar een hoog niveau aan nachtelijke buitenverlichting is hebben een hoger risico op borstkanker dan in gebieden met minder nachtelijke buitenverlichting, dit volgens een lange termijn studie van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. De link was sterker bij vrouwen die
’s nachts werkten.

Het onderzoek werd online gepubliceerd op 17 augustus 2017 in Environmental Health Perspectives.

"In onze moderne geïndustrialiseerde samenleving is kunstmatige verlichting bijna alomtegenwoordig. Onze resultaten suggereren dat deze wijdverbreide blootstelling aan buitenlichten tijdens nachtelijke uren een nieuwe risicofactor voor borstkanker zou kunnen zijn,” zei de voornaamste auteur Peter James, Harvard Medical School’s adjunct-professor van de Department of Population Medicine van Harvard Pilgrim Health Care Institute, die dit werk deed toen hij onderzoeksmedewerker was op de Departments of Epidemiology en Environmental Health van de Harvard Chan School.

Vorige studies hebben aangetoond dat blootstelling aan nachtelijk licht kan leiden tot verminderde niveaus van het hormoon melatonine, dat circadiaanse ritmes kan verstoren — onze interne "klok" die zorgt voor slaperigheid en alertheid — die op hun beurt leiden tot een verhoogd risico op borstkanker.

De nieuwe studie, de meest uitgebreide tot nu toe, om mogelijke koppelingen te onderzoeken tussen nachtelijke buitenverlichting en borstkanker, keek naar gegevens van bijna 110.000 vrouwen die tussen 1989-1913 waren ingeschreven voor de Nurses Health Study II. De onderzoekers linkten nachtelijke opnames van de Earth satelliet met de adressen van de onderzoeksdeelnemers, en namen daarbij ook de invloed van nachtelijk werken mee. Het onderzoek keek onder de deelnemers ook naar gedetailleerde informatie over een aantal gezondheids- en sociaaleconomische factoren.

De onderzoekers zagen dat vrouwen die blootgesteld waren aan de hoogste niveaus van nachtelijk buitenlicht - degene die in de top vijf stonden - tijdens de onderzoeksperiode een geschat verhoogd risico op borstkanker hadden van 14%, dit in vergelijking met vrouwen die op de onderste vijf plaatsen stonden. Naarmate de niveaus van nachtelijke buitenverlichting toenamen nam ook de invloed op borstkanker toe.

De associatie van nachtelijke buitenverlichting en borstkanker werd alleen gevonden bij premenopauzale vrouwen en vrouwen die roken of gerookt hebben. Daarnaast was de link sterker bij vrouwen die ’s nachts werkten, wat suggereert dat blootstelling aan nachtelijk licht en nachtelijk werken gezamenlijk bijdragen aan het risico op borstkanker, mogelijk door middel van mechanismen die circadiaanse verstoringen veroorzaken. De auteurs erkenden dat verdere werkzaamheden nodig zijn om de studiebevindingen te bevestigen en potentiële mechanismen te verduidelijken.

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica