Hormoon vervangende therapie zorgt voor groei en verspreiding van borstkanker

Mizzou onderzoekers ontdekken dat hormoon vervangende therapieŽn kunnen leiden tot groei van gespecialiseerde kankercellen die metastase veroorzaken.

UNIVERSITY OF MISSOURI-COLUMBIA

Hormoon vervangende therapieŽn, of medicijnen die vrouwelijke hormonen bevatten, die niet langer door het lichaam worden geproduceerd, worden vaak voorgeschreven om de effecten van de menopauzale symptomen bij vrouwen te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die hormoon vervangende therapieŽn toepassen, een hogere incidentie van borstkanker hebben. Op dit moment hebben onderzoekers van de universiteit van Missouri natuurlijke en synthetische progestines gekoppeld aan door het lichaam geproduceerde gespecialiseerde kankercellen die zich voordoen als menselijke stamcellen. Deze bevindingen kunnen wetenschappers helpen om zich te richten op deze zeldzame cellen die zich in borstkanker vermenigvuldigen en zich elders uitzaaien, en kunnen clinici helpen bij het identificeren van immunotherapie om de verspreiding van deze ziekte te bestrijden.

ďTijdens eerdere onderzoeken hebben we aangetoond dat zowel natuurlijke als synthetische progestagenen de ontwikkeling van borstkanker versnellen en uitzaaiingen naar de lymfeklieren vergroten,Ē aldus Salman Hyder, Zalk Endowed Professor in Tumor Angiogenesis en professor in biomedical sciences in het College of Veterinary Medicine en het Dalton Cardiovascular Research Center. ďOns laboratorium zet zich in bij het identificeren van de celmechanismen die verhoogde risicoís op borstkanker veroorzaken. Onlangs heeft ons onderzoek zich geconcentreerd op speciale cellen - die Ďkanker stamcel-achtige cellení worden genoemd - die agressieve tumorgroei, uitzaaiingen en kanker-terugkeer veroorzaken.Ē

In een reeks testen gebruikte het team hormoon-ontvankelijke menselijke borstkanker cellen om de effecten van progestageen op de celmarkers, die meestal bij borstkanker voorkomen, te onderzoeken. Zowel natuurlijke als synthetische progestagenen verhoogden de eiwit uiting van CD44 aanzienlijk, een molecuul die betrokken was bij proliferatie (snelle toename) van cellen, celcommunicatie en migratie. Daarnaast veroorzaakten de aanwezigheid van progestagenen dat deze componenten zich gingen gedragen als kanker stamcel-achtige cellen.

Deze zeldzame cellen zijn een kleine populatie van cellen die - net als normale stamcellen - zelf vernieuwend zijn, identieke kopieŽn van zichzelf vormen en exponentieel vermenigvuldigen. Uit verder onderzoek bleek dat de zeldzame subset van kankercellen eigenlijk verrijkt werd door progestageen.

ďDe bevindingen tonen aan dat blootstelling aan natuurlijke en synthetische progestagenen leidt tot de ontwikkeling van deze kanker stamcel-achtige cellen,Ē zei Hyder. ďDeze cellen vergroten heel sterk de kans op resistentie tegen therapieŽn en het risico op uitzaaiingen. Onze bevindingen geven ook aan dat clinici de progestageen-afhankelijke tumorgroei kunnen bestrijden middels

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica