Bloeddruk medicatie brengt de ritmiek van de bloedvaten niet volledig terug


Behandelingen voor hoge bloeddruk veranderen niet volledig de schadelijke effecten op de vaatritmes die de bloedcirculatie helpen. Ook de huidige hypertensieve behandeling kan de coherentie of de sterkte van de koppeling tussen oscilla niet volledig herstellen.

LANCASTER UNIVERSITEIT

Behandelingen voor hoge bloeddruk veranderen niet volledig de schadelijke effecten op de vaatritmes die de bloedcirculatie helpen, zeggen onderzoekers.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat hypertensie, een belangrijke risicofactor voor hartziekte, beroerte en nierfalen, ongeveer 40% van de mensen ouder dan 25 jaar, treft.

Een interdisciplinaire groep wetenschappers van Lancaster University heeft geconstateerd dat conventionele medicijnen die gericht zijn op het verminderen van hoge bloeddruk, alleen normale vasculaire ritmes herstellen in de grootste bloedvaten maar niet in de kleinere.

Professor Aneta Stefanovska zei: "Het is duidelijk dat de huidige antihypertensieve behandelingen die de bloeddruk succesvol beheren, de microvasculaire functie niet herstellen.

Op basis van een fysiologisch netwerk, vergeleken de onderzoekers een groep twintigers en twee oudere groepen van ongeveer 70 jaar; in beide gevallen één zonder geschiedenis van hypertensie en één die medicijnen voor hoge bloeddruk gebruikten.

Bij de oudere groep die voor hoge bloeddruk werd behandeld, herstelde de medicatie de normale functie op het niveau van de arteriolen en grotere vaten. Maar toen de onderzoekers de niet-lineaire dynamische eigenschappen van de kleinste bloedvaten in het lichaam bestudeerden, vonden ze verschillen bij de twee oudere groepen.

"Specifiek herstelde de huidige hypertensieve behandeling de coherentie of de sterkte van de koppeling tussen oscillaties in hartfrequentie, ademhaling en vasculaire ritmes (vasomotie) niet volledig".

"Dit wordt geacht belangrijk te zijn in het efficiënt en adaptief gedrag van het cardiovasculaire systeem. Inderdaad, één aspect van veroudering is de progressieve fysiologische verzwakking van deze verbindingen die het cardiovasculaire systeem reactief en functioneel houden.

"De resultaten hebben niet alleen vorige waarnemingen bevestigd van de progressieve handicap door de leeftijd van de onderliggende mechanismen van coördinatie tussen cardiale en microvasculaire activiteit, maar voor het eerst is aangetoond dat deze effecten verergeren bij hypertensie.

"De huidige antihypertensieve behandeling is duidelijk niet in staat om deze dysfunctie te corrigeren. Onze nieuwe multiscale analysemethoden zouden kunnen helpen bij het optimaliseren van toekomstige ontwikkelingen van geneesmiddelen die ook de microvasculaire functie beïnvloeden.”

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag