Populair bloeddrukmedicijn gelinkt met hoger risico op huidkanker

Onlangs gepubliceerd onderzoek van de University of Southern Denmark en de Danish Cancer Society, laat een verband zien tusssn een van de meest gebruike medicijnen tegen hoge bloeddruk en huidkanker.

Wederom hebben Deense onderzoekers zich gericht op bloeddrukverlagende medicatie die hydrochloorthiazide bevat, in relatie tot een verhoogd risico op huidkanker. De onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat het medicijn, welke een van de meest gebruikte medicamenten wereldwijd is, het risico op lip-kanker kan verhogen.

In een nieuwe studie, hebben de onderzoekers opnieuw een heldere connectie geÔdentificeerd tussen het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie en de kans om huidkanker te ontwikkelen. Meer in detail, dit refereert aan medicatie die hydrochloorthiazide bevat en plaveiselcelcarcinoom.

Verrassend hoog risico

De onderzoekers hebben ook gekeken naar andere veel gebruikte bloeddrukverlagende medicijnen, maar geen enkele hiervan verhoogde het risico op huidkanker.

ďWe wisten dat hydrochloorthiazide de huid meer kwetsbaar maakt voor schade van uv-straling van de zon, maar wat nieuw, en ook verrassend is, is dat langdurig gebruik van dit bloeddrukverlagende medicijn tot zo'n significant verhoogd risico op huidkanker leidtĒ, zegt Anton Pottegard, universitair hoofddocent, PhD, van de University of Southern Denmark, die de initiatiefnemer van de studie is.

De studie, gebaseerd op 80.000 Deense gevallen van huidkanker, laat zien dat het risico op het ontwikkelen van huidkanker tot zeven keer groter is voor gebruikers van medicijnen die hydrochloorthiazide bevatten.

Risico op verslechtering

Er zijn veel verschillende typen huidkanker, en plaveiselcelcarcinoom, waarmee het bloeddrukmedicijn nu gelinkt wordt, kan gelukkig behandeld worden, en heeft een erg laag sterftecijfer.

Echter, zowel lip- als huidkanker worden doorgaans behandeld met een operatie die gelinkt wordt met een zeker risico op verslechtering evenals een klein, maar realistisch risico dat huidkanker van het type plaveiselcelcarcinoom zich verspreidt, legt Anton Pottegard uit.

Hydrochloorthiazide is een van de meest algemeen gebruikte medicijnen om de bloeddruk te verlagen, zowel in de VS, waar jaarlijks 10 miljoen mensen het medicijn gebruiken, als in West-Europa. De bijwerkingen kunnen daarom vele mensen raken, en de onderzoekers hebben uitgerekend dat ongeveer 10 procent van alle Deense gevallen van plaveiselcelcarcinoom veroorzaakt zou kunnen zijn door hydrochloorthiazide.

ďJe moet niet je behandeling onderbreken zonder eerst je arts te raadplegen. Echter, als je momenteel hydrochloorthiazide gebruikt, kan het een goed idee zijn om met je arts te gaan praten om te kijken of het mogelijk is om andere medicatie te kiezenĒ, aldus Anton Pottegard.

Amerikaanse samenwerking.

Als deel van het project werkten de onderzoekers samen met Dr. Armand B. Cognetta Jr. , Chief Division of Dermatology, Florida State University, hoofd van een van de grootste behandelcentra voor huidkanker in de VS. Dr. Cognetta heeft uitgebreide ervaring in het diagnosticeren en behandelen van patiŽnten met huidkanker in Florida, en heeft opgemerkt dat hydrochloorthiazide verdacht veel voorkomt onder zijn patiŽnten, met name onder de zogehete 'catastrofale patiŽnten', welke ieder wel honderd plekjes huidkanker kunnen hebben. Hij verwelkomt de nieuwe resultaten.

ďWe hebben patiŽnten gezien en gevolgd met verschillende typen huidkanker waarbij, behalve blootstelling aan zonlicht, hydrochloorthiazide de enige risicofactor lijkt te zijn. De combinatie van wonen en verblijven in het zonnige Florida, met het nemen van hydrochloorthiazide, blijkt behoorlijk ernstig en zellfs levensbedreigend te zijn voor sommige patiŽnten. Hoewel we wisten dat hydrochloorthiazide je gevoelig voor de zon maakt, is de connectie tussen dit medicijn en huidkanker ongrijpbaar gebleven. De studie, uitgevoerd door Pottegard en zijn collega's zal een grote invloed hebben op preventie van huidkanker en de publieke gezondheid wereldwijdĒ, legt hij uit.

Wat nu?

De onderzoekers blijven werken aan studies die aanvullend een licht kunnen werpen op de relatie tussen hydrochloorthiazide en huidkanker. Daarnaast zijn ze een dialoog begonnen met relevante medische bedrijven alsmede met de Danish Medicines Agency, betreffende hun bevindingen.

ďHet risico op huidkanker moet, uiteraard, worden afgewogen tegen het feit dat hydrochloorthiazide een effectief en voor de rest veilige behandeling is voor de meeste patiŽnten. Niettemin, onze resultaten zouden moeten leiden tot een heroverweging van het gebruik van hydrochloorthiazide. Hopelijk kunnen we met deze studie bijdragen tot een verzekering van een veiligere behandeling van hoge bloeddruk in de toekomstĒ, concludeert Anton Pottegard.

Vertaling : Arnoud 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag