Darmmicroben kunnen beschermen tegen hoge bloeddruk

Bepaalde stammen van darmbacteriën kunnen ervoor zorgen dat een zoutrijk dieet niet langer ontstekingsreacties opwekt die samenhangen met hoge bloeddruk.

CAMBRIDGE, Massachusetts- Microben die in de darmen leven kunnen welllicht bescherming bieden tegen de effecten van een zoutrijk dieet, aldus een nieuw onderzoek van MIT.

Het team van MIT, dat samenwerkte met onderzoekers in Duitsland, ontdekte dat een zoutrijk dieet bij zowel muizen als mensen zorgt voor afname van de populatie van bepaalde soorten gunstige bacteriën. Als gevolg daarvan neemt het aantal ontstekingsbevorderende cellen genaamd Th-17-cellen toe. Deze immuuncellen worden in verband gebracht met hoge bloeddruk, hoewel de exacte manier waarop ze bijdragen aan een hoge bloeddruk nog niet bekend is.

De onderzoekers toonden ook aan dat een behandeling met probiotica deze effecten kon omdraaien, maar ze waarschuwen wel dat je de bevindingen niet moet zien als vrijbrief om maar zoveel zout te eten als je wil, zolang het probioticum maar wordt ingenomen.

“Ik denk zeker dat er een belofte schuilt in de ontwikkeling van probiotica die ingezet kunnen worden om misschien een paar van de effecten van een zoutrijk dieet op te lossen, maar mensen moeten niet denken dat ze nu fast food kunnen gaan eten en dan even wat probiotica kunnen slikken en dat het dan wel goed zit.” Zegt Eric Alm, directeur van het Center for Microbiome Informatics and Therapeutics bij MIT en hoogleraar Biological, Civil and Environmental Engineering aan de MIT.

De senior auteurs van de studie, die in het novembernummer verschijnt van Nature, zijn Alm, Dominik Muller (Max-Delobruck Centrum voor Moleculaire Geneeskunde te Berlijn) en Ralf Linker (Friedrich-Alexander University in Erlangen, Duitsland). De hoofdauteur is Nicola Wilck van het Max-Delbruck Centrum voor Moleculaire Geneeskunde. Andere bijdragen zijn van postdocs Mariana Matus en Sean Keraney en Scott Olesen, PhD.

Te veel zout
Het is al langere tijd bekend dat een zoutrijk dieet kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen. Naarmate zich meer natrium in de bloedbaan ophoopt houdt het lichaam meer vocht vast om die natrium te verdunnen en het hart en de bloedvaten moeten harder pompen om het extra volume aan water te vervoeren. Hierdoor kunnen de bloedvaten stijf worden, wat mogelijk tot hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes kan leiden.

Recente bevindingen wijzen ook uit dat het immuunsysteem van het lichaam een rol speelt bij sommige effecten van een zoutrijk dieet. Het lab van Muller heeft eerder al aangetoond dat zout leidt tot een toename van Th-17-immuuncellen, die ontsteking aanjagen en tot hoge bloeddruk kunnen leiden. Muller en zijn collega’s zagen ook dat een overmaat aan zout bij muizen de ontwikkeling van een auto-immuunziekte kan aanjagen die lijkt op multiple sclerose.

Nu heeft het lab van Alm ook interacties bestudeerd tussen menselijke darmmicroben en populaties van verschillende soorten immuuncellen. Hieruit bleek dat de balans tussen de ontstekingsbevorderende cellen zoals Th-17 en ontstekingsremmende cellen wordt beïnvloed door de samenstelling van het darmmicrobioom. De onderzoekers constateerden ook dat probiotica de balans kan laten doorslaan ten gunste van de ontstekingsremmende cellen.

Voor dit onderzoek werkten de teamleden samen om te bepalen hoe een zoutrijk dieet het microbioom zou kunnen beïnvloeden en of deze veranderingen kunnen worden gelinkt aan de nadelige gezondheidseffecten van een dergelijk dieet.

Twee weken lang werden muizen gevoerd met voer dat 4 procent tafelzout, natriumchloride, bevatte. Een normaal muizendieet bevat 0,5 procent zout. Zij constateerden dat dit dieet leidde tot een afname van het type bacterie genaamd Lactobacillus murinus. Deze muizen hadden ook grotere hoeveelheden ontstekingsbevorderende Th-17-cellen en hun bloeddruk ging omhoog.

Nadat de muizen met hoge bloeddruk een probioticum hadden gekregen met Lactobacillus murinus ging het aantal Th-17-cellen weer omlaag en de hoge bloeddruk nam af.

Een studie met 12 mensen wees uit dat een toevoeging aan het dieet van 6 milligram natriumchloride per dag, twee weken lang, ook leidde tot een veranderde bacteriesamenstelling in de darmen. Het aantal Lactobacillen nam af en de bloeddruk van de deelnemers steeg, samen met het aantal Th-17-cellen.

Als de deelnemers eerst een week lang een probioticum kregen voordat ze een zoutrijk dieet gingen volgen, bleven het niveau van de bacteriën en de bloeddruk normaal.

Het is nog niet duidelijk hoe de Th-17-cellen bijdragen aan het ontstaan van hoge bloeddruk en andere nadelige effecten van een zoutrijk dieet.

“We beginnen in te zien dat het immuunsysteem een heleboel controle uitoefent over het lichaam, meer dan we meestal denken als het gaat om immuniteit,” zegt Alm. “We moeten nog ontrafelen hoe dit eigenlijk precies in zijn werk gaat.”

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen, samen met toekomstig onderzoek, zullen helpen licht te werpen op de manier waarop een zoutrijk dieet invloed heeft op ziektes. “Als je dat kunt achterhalen en de moleculaire details daarvan volledig in beeld kunt brengen, kun je ervoor zorgen dat mensen zich misschien beter aan een gezond dieet zullen houden,” aldus Alm.

Alm en andere medewerkers bestuderen ook hoe andere voedingsfactoren, zoals vezels, vetten en eiwitten het microbioom beïnvloeden. Ze hebben duizenden verschillende bacteriestammen verzameld, die de vaakst voorkomende soorten in de menselijke darmen vertegenwoordigen. Zij hopen meer te leren over de relaties tussen deze bacteriën, het voedingspatroon, en ziektes zoals Inflammatoire damziektes.

Vertaling: A Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag