Metabolisme darmbacteriŽn kan hoge bloeddruk beÔnvloeden

UNIVERSITY OF ILLINOIS COLLEGE OF AGRICULTURAL, CONSUMER AND ENVIRONMENTAL SCIENCES

URBANA, Ill. - Een op de drie Amerikaanse volwassenen lijdt aan hoge bloeddruk, of hypertensie. De ziekte kan erfelijk zijn, en sommige levensstijlen zoals roken, natriumrijk voedsel en stress verhogen het risico. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers ontdekt dat bepaalde darmbacteriŽn ook kunnen bijdragen aan hypertensie.

In een aantal studies waarbij darmbacteriŽn werden gedood met antibiotica, zag men bij patiŽnten met hypertensie een verlaging van de bloeddruk. En als darmbacteriŽn van mensen met hypertensie werden getransplanteerd in gezonde muizen, ontwikkelden deze hoge bloeddruk. Fascinerend bewijs, maar tot nu toe hebben wetenschappers niet kunnen vaststellen hoe bacteriŽn de bloeddruk verhogen.

Onderzoekers van de University of Illinois en Brown University volgen een veelbelovende leidraad. Jason Ridon, universitair docent van het Department of Animal Sciences bij de U of I, heeft als eerste het gen voor een enzym in sommige bacteriŽn ontdekt dat cortisol, een steroÔdehormoon, verandert in een andere steroÔde, bekend als androgeen.

Ridlon werkte samen met endocrinoloog David Morris van Brown University en ontdekte dat als bacteriŽn dit androgeen verder afbreken, het eindprodukt - een molecule genaamd GALF - een proces verstoort dat het natriumtransport uit menselijke niercellen regelt. Als dat gebeurt, bouwt natrium zich op in de cellen, en de bloeddruk stijgt.

Om een normale bloeddruk te behouden, moet een bepaalde receptor zich binden aan een molecule genaamd aldosteron en zich dan naar de celkern begeven. Dit wakkert een hele reeks van reacties aan met als eindproduct een proteÔne die het normale natrium- en kaliumtransport van en naar de cel regelt. Maar de receptor kan gek doen en cortisol in plaats van aldosteron aan zich binden. Als dat gebeurt, zoals in het zeldzame geval bij mensen met een ziekte genaamd Ďapparent mineralocorticoid excess (AME)í, gaat de reeks reacties naar de hoogste versnelling. Natrium wordt sneller in- dan uitgevoerd, en de cel begint te zwellen naar een gevaarlijke toestand van hypertensie.

Bij gezonde personen gedraagt een enzym genaamd 11βHSD2 zich als de bewaker van deze receptor, en zorgt dat cortisol zich niet bindt door het te veranderen in cortison. GALFís - en het zijn er veel - stoppen de werking van 11βHSD2. Cortisol overstroomt de bindingslokaties van de receptoren, en hypertensie volgt zoals eerder beschreven.

ďEr zijn waarschijnlijk diverse manieren waarop darmbacteriŽn hypertensie kunnen beÔnvloeden, maar deze is er eentje die gevolgd moet worden,Ē zegt Ridlon. Samen met Morris onderzoekt hij dit idee grondig in een nieuw artikel, gepubliceerd in de uitgave van Steroids.

In een andere onderzoekspoging heeft Ridlon ontdekt dat niet alle darmbacteriŽn cortisol op dezelfde manier metaboliseren, of GALFís genereren.

ďTwee mensen kunnen hetzelfde aantal bacterium Clostridium scindens hebben bijvoorbeeld, maar ťťn persoon kan het type hebben met het traject dat deze steroÔden genereert. Dat kan je alleen weten door de genen te kwantificeren, maar we moeten ze eerst vinden,Ē zegt Ridlon.

In een recent artikel, gepubliceerd in de uitgave van Lipid Research, doet hij precies dat: verslag doen van de genen die betrokken zijn bij het genereren van GALFís in Butyricicoccus desmolans.

ďDe volgende stap is proberen te zien of deze trajecten in onderling verband staan bij patiŽnten die bepaalde vormen van hypertensie hebben,Ē zegt Ridlon. ďZijn er dan grotere hoeveelheden van deze genen?Ē

De hoop is dat het onderzoek op een zekere dag zal leiden tot een medicijntherapie om hypertensie te bestrijden. Ridlon zegt dat als men meer te weten komt over wat bacteriŽn precies doen, het mogelijk zal zijn om remmers te ontwikkelen voor de enzymen in deze bacteriŽn die GALFís produceren. ďHet zou fantastisch zijn als we een gerichte oplossing konden vinden in plaats van alles vernietigen met antibiotica,Ē zegt hij.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag