Vrouwen die frequent last hebben van urineweginfecties kunnen risico verminderen door veel water te drinken


INFECTIOUS DISEASES SOCIETY OF AMERICA

SAN DIEGO - Een studie voorgesteld tijdens de IDWeek 2017 ôsuggereert dat het drinken van drie glazen water per dag het risico op urineweginfectie (UTI) kan verminderen.

Uit de studie bleek dat vrouwen met risico op UTI die elke dag genoeg water dronken hun risico op een infectie met de helft konden verminderen.

"Terwijl artsen al lang het belang van genoeg drinken bij vrouwen met risico op UTI aanraden, was er tot nu toe nog geen onderzoek op uitgevoerd," zei Thomas M. Hooton, MD, hoofdauteur van de studie en klinisch directeur van de Afdeling Infectieziekten, University of Miami School of Medicine. "Het is goed om weten dat de aanbeveling steek houdt en dat drinkwater een gemakkelijke en veilige manier is om een ongemakkelijke en vervelende infectie te voorkomen."

Vrouwen hebben meer kans om UTI te krijgen dan mannen, omdat de urethra korter is, waardoor het gemakkelijker is voor bacteriŽn om van het rectum en de vagina naar de blaas te reizen. Het drinken van meer water verhoogt de snelheid van spoeling van bacteriŽn uit de blaas en vermindert waarschijnlijk ook de concentratie van bacteriŽn die de blaas binnengaan vanuit de vagina. Dit vermindert de kansen voor bacteriŽn om zich aan cellen van de urineweg te koppelen waardoor de infectie wordt veroorzaakt, aldus Dr. Hooton.

De studie omvatte 140 gezonde premenopauzale vrouwen die in het afgelopen jaar minstens drie UTI's hadden gehad en meldden dat ze weinig dronken. De helft van de vrouwen (70) die als controlegroep dienden bleven bij hun gebruikelijke dagelijkse drinkgewoonte, terwijl de rest ervan werd aangeraden 1,5 liter water per dag (ongeveer drie 16 ounce glazen) naast hun gebruikelijke dagelijkse drinkgewoonte in te nemen. Na een jaar hadden vrouwen in de controlegroep gemiddeld 3.1 UTI's, terwijl die met meer vloeistofaanvoer gemiddeld 1,6 UTI's hadden, een reductie van 48 procent en de hoeveelheid antibiotica die zij vroeger moesten nemen kon verminderd worden met 47 procent. Het verminderen van het gebruik van antibiotica helpt het risico op resistentie tegen antibiotica te verminderen.

Onderzoekers hebben het hele jaar door de vrouwen gevolgd langs bezoeken en telefoongesprekken. In de loop van de studie hadden de vrouwen uit de aangepaste groep hun dagelijkse vocht inname met 1,15 liter verhoogd (inclusief water en andere dranken) naar 2,8 liter , terwijl vrouwen in de controlegroep de hoeveelheid water die zij dronken (gemiddeld 1,2 liter) niet hadden verhoogd.

"Als een vrouw die herhaaldelijk last heeft van UTI en op zoek gaat naar een manier om het risico te verminderen, suggereert de studie dat de hoeveelheid water die ze drinkt hierbij zeer belangrijk is,Ē zei Dr. Hooton.

Volgens het Nationaal Instituut voor Diabetes en Spijsvertering en Nierziekten zullen vijfenveertig procent van de vrouwen tijdens hun leven een UTI ontwikkelen en ťťn op de vier krijgen een herhaalde infectie. Volgens de National Kidney Foundation leiden UTI's tot meer dan 10 miljoen doktersbezoeken per jaar.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag