Gangbaar bestrijdingsmiddel maakt bijen vatbaar voor dodelijke virussen


PENN STATE

Een chemische stof die wordt verondersteld veilig te zijn en daarom op grote schaal is gebruikt op gewassen - zoals amandelen, wijndruiven en boomvruchten - om de prestaties van pesticiden te verhogen, maakt dat honingbijlarven aanzienlijk gevoeliger zijn voor een dodelijk virus, volgens de onderzoekers van de Penn State en het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

"In het lab, ontdekten we dat de meest gebruikte organosilicone adjuvans, Sylgard 309, een negatief effect heeft op de gezondheid van de honingbijlarven door het verhogen van hun gevoeligheid voor een gemeenschappelijke bijenziekteverwekker, de Black Queen Cell Virus", zegt Julia Fine, afstuderende in entomologie , Penn State.

"Deze resultaten weerspiegelen de symptomen waargenomen bij kolonies na amandelbestuiving, wanneer bijen worden blootgesteld aan adjuvans residuen organosilicone in pollen en bekend is dat de overheersing van virale pathogeen toeneemt. De afgelopen jaren melden bijenhouders ontbrekende, dode en stervende nakomelingen in hun kolonies volgend op amandelbestuiving. De blootstelling aan landbouwchemicaliën, zoals adjuvantia, toegepast tijdens de bloei, is aangeduid als een oorzaak."

Volgens Chris Mullin, hoogleraar entomologie, Penn State, verbeteren adjuvantia in het algemeen sterk de effectiviteit van bestrijdingsmiddelen door het verhogen van hun toxiciteit.

"Organosilicone adjuvantia zijn de meest potente adjuvantia beschikbaar voor telers," zei hij. "Gebaseerd op de data van het California Department of Pesticide Regulation over de agrochemische toepassingen op amandelen, is sprake van een toegenomen gebruik van organosilicoon adjuvantia tijdens de bloeiperiode van gewassen, wanneer tweederde van de Amerikaanse honingbijkolonies aanwezig zijn."

Fine merkte op dat de Amerikaanse Environmental Protection Agency organosilicoon adjuvantia classificeert als biologisch inert, wat betekent dat ze geen reactie in levende dingen veroorzaken. "Ten gevolge daarvan," zei ze, "bestaan binnen de federale regelgeving geen beperkingen op het gebruik ervan."

Om hun onderzoek uit te voeren hebben de onderzoekers honingbijlarven gehouden onder gecontroleerde omstandigheden in het laboratorium. Tijdens de beginfase van de ontwikkeling van de larven, werden deze blootgesteld aan een lage chronische dosis Sylgard 309 in hun voeding. Tevens werd een aantal van de larven op de eerste dag van het experiment blootgesteld aan virale pathogenen in hun voeding.

"Onze bevindingen zijn dat de bijen blootgesteld aan de organosilicone adjuvant hogere niveaus van het Black Queen Cell Virus hadden", zegt Fine. "Niet alleen dat, wanneer ze tegelijkertijd werden blootgesteld aan het virus en de organosilicone adjuvans was het effect op hun mortaliteit eerder synergistisch dan additief, wat betekent dat de sterfte hoger was bij de gelijktijdige toepassing van adjuvant en virussen dan bij de blootstelling aan enkel de organosilicone adjuvans of de virale ziekteverwekker, zelfs als de sterftecijfers werden samengevoegd," zei Fine. "Dit suggereert dat het adjuvans de schadelijke effecten van het virus intensiveert."

De onderzoekers ontdekten ook dat een bepaald gen dat betrokken is bij de immuniteit - genaamd 18-wheeler – de expressie in bijen die zijn behandeld met de hulpstof en het virus had verlaagd, in vergelijking tot bijen in de controlegroepen.

"Tezamen wekken deze bevindingen de indruk dat de blootstelling aan adjuvantia organosilicoon een negatieve invloed heeft op de immuniteit in honingbijlarven, wat resulteert in verhoogde pathogeniteit en sterfte", zegt Fine.


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media