Tekort aan vitamine D tijdens zwangerschap schadelijk voor ontwikkeling kind

UNIVERSITY VAN SURREY

Vitamine D tekort bij zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op de sociale en motorische ontwikkeling van peuters, volgens een nieuwe studie in het British Journal of Nutrition.

Bij het bestuderen van de gegevens van meer dan 7.000 moeder-kindparen, ontdekten onderzoekers van de universiteiten van Surrey en Bristol dat zwangere vrouwen met een tekort aan vitamine D (minder dan 50 nmol per liter in het bloed) meer kans hadden op kinderen met lage scores (laagste is 25%) in ontwikkelingstesten voor groffe en fijne motoriek bij peuters van 2½ dan kinderen van moeders met voldoende vitamine D. Getest werd o.a. op coördinatie zoals een bal wegschoppen, balans, springen en het gebruik van fijne spieren zoals een pen vasthouden en het bouwen van een toren met blokken.

Gevolgen voor de sociale ontwikkeling voor kinderen van 3½ werden ook toegeschreven aan gebrek aan vitamine D tijdens de zwangerschap. Er werd echter geen verband ontdekt tussen de hoeveelheid vitamine D tijdens de zwangerschap en andere uitkomsten bij oudere kinderen (IQ en leesvaardigheid bij 7-9 jarigen).

Eerdere studies bij dieren toonden aan dat de neurocognitieve ontwikkeling bij foetussen beschadigd is als het vitamine D niveau van de moeders laag is. Onderzoekers geloven dat de interactie tussen vitamine D en dopamine in het brein van de foetus een cruciale rol zou kunnen spelen bij de neurologische ontwikkeling van dat deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de motorische controle en sociale ontwikkeling.

Naast de baanbrekende ontdekkingen in deze studie werd ook bewezen dat vitamine D, verkregen uit zonlicht en voeding, de hoeveelheid calcium en fosfaat in het lichaam regelt, essentieel voor het verlagen van het risico op osteoporose. Voldoende vitamine D kan ook in verband staan met een verlaagd risico op cardiovasculaire ziekten, infecties, autoimuunziekten en diabetes.

Hoofdauteur dr. Andrea Darling van de universiteit van Surrey zegt: “Het belang van voldoende vitamine D mag niet onderschat worden. Het is bekend dat het goed is voor ons bewegingsapparaat, maar ons onderzoek laat zien dat als het niveau laag is bij zwangere vrouwen, dit gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van hun zeer jonge kinderen.” Vitamine D zit in vette vis (bijv. zalm, sardines, makreel en verse tonijn) en in kleine hoeveelheden rood vlees, eieren, verrijkte vetten en sommige ontbijtgranen.

Behalve als elke dag een flinke portie vette vis (100 gr) gegeten wordt, is het echter moeilijk om de aanbevolen dagelijkse inname van 10 mcg uit alleen voeding te halen.

“Veel zwangere vrouwen, vooral uit minderheidsgroepen met een donkere huid (Afrikaans, Zuid-Amerikaans of Zuid-Aziatisch) hebben nog steeds een dagelijks vitamine D supplement nodig van 10mcg, vooral in de herfst en winter als vitamine D niet meer door de Engelse zon wordt aangemaakt.

“Het is echter goed om te onthouden dat “méér niet noodzakelijkerwijs beter is” en het belangrijk is om niet teveel vitamine D supplementen in te nemen omdat het giftig kan zijn bij hoge doseringen.”

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica