Blootstelling aan chemische stoffen tijdens de zwangerschap kan gezondheidsproblemen voor het nageslacht veroorzaken

Volgens een internationaal team van onderzoekers kan de blootstelling aan de chemische stof bisfenol A - BPA - die wordt gebruikt in plastiek verpakkingen en voor de binnenbekleding van blikjes voor levensmiddelen en dranken - aan de moeder tijdens de zwangerschap op haar nakomelingen worden overgebracht en veranderingen in de darmbacteriŽn van het nageslacht veroorzaken.

In een onderzoek op konijnen hebben de onderzoekers vastgesteld dat blootstelling aan BPA tijdens de zwangerschap chronische ontsteking veroorzaakte in de darmen en de lever van het nageslacht. De onderzoekers noteerden ook tekenen van verhoogde darmpermeabiliteit - of lekkende darm - een afname van de diversiteit van darmbacteriŽn en anti-inflammatoire bacteriŽle metabolieten, zoals vetzuren met een korte keten, zei Jairam K.P. Vanamala, universitair hoofddocent voedingswetenschappen, Penn State.

Lekkende darm en verminderde diversiteit van de darmbacteriŽn en metabolieten worden beschouwd als biomarkers - of indicatoren - van ontstekingsgerelateerde chronische ziekten, voegde hij eraan toe.

"Obesitas en ontstekingsbevorderende chronische ziekten zoals darmkanker en diabetes type 2 nemen niet alleen toe in Amerika, maar wereldwijd," zei Vanamala. "We weten dat veel soorten kankers door ontstekingen worden bevorderd, zoals darmkanker, maar we hebben niet begrepen wat de oorzaak is van de ontsteking in de darmen en de lever." We hebben eerder aangetoond dat voedsel een dubbelzijdig zwaard is in de darmen, terwijl felgekleurde groenten en fruit, zoals paarse aardappelen, intestinale ontsteking kunnen onderdrukken. Dit onderzoek laat zien dat we ook moeten nadenken over de toxines in de omgeving. "

De nakomelingen werden blootgesteld aan BPA via de placenta en de moedermelk. Deze blootstelling kan volgens de onderzoekers tot langdurige gezondheidsproblemen leiden.

"Hoewel de nakomelingen niet direct werden blootgesteld aan BPA, bleef de ontsteking nog wekenlang bestaan," zei Vanamala. ďWe zien beschadiging van zowel darm- als leverweefsels en een lage diversiteit van de darmflora en weinig ontstekingsremmende metabolieten."

In de toekomst zullen de wetenschappers nagaan wat de invloed is van voeding en omgeving tijdens de zwangerschap op de gezondheid op lange termijn van de nakomelingen.

ďWe proberen te begrijpen hoe goede verbindingen de darmbacteriŽn gunstig kunnen beÔnvloeden en op hun beurt helpen bij het bestrijden van chronische ziekten, evenals hoe toxische stoffen in het milieu en in het voedsel de darmbacteriŽn negatief kunnen beÔnvloeden en op hun beurt chronisch ziekten kunnen veroorzaken, "zei Vanamala. ďNu we deze door omgevingsvergiftiging veroorzaakte ontstekingen hebben vastgesteld, kunnen we het heilzaam ontstekingsremmend voedsel, zoals de paarse aardappel en anderen, in dit ontwikkelingsmodel bestuderen en zien hoe de gezondheid van de moeder en haar niveaus van toxische en nuttige stoffen de gevoeligheid van de baby voor chronische ziekten kan beÔnvloeden. "

De onderzoekers gebruikten konijnen vanwege hun met mensen vergelijkbare langere draagtijd, aldus Vanamala.

Overheidsinstanties, zoals de Food and Drug Administration, hebben onlangs beperkingen gesteld aan het gebruik van BPA in sommige producten. BPA is te vinden in veel consumentenproducten, waaronder de epoxybekleding van metalen voedsel- en drankblikjes en plastic flessen. Het is aanwezig in meer dan 90 procent van de Amerikaanse bevolking, wat wijst op een wijdverspreide blootstelling, zei Vanamala.

Hoewel de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) een aanvaardbare dagelijkse inname (TDI) van 50 microgram BPA per kilogram lichaamsgewicht per dag voorstelt, suggereren nieuwe onderzoeken dat we elke dag ten minste acht keer meer worden blootgesteld, zei Vanamala, die ook een faculteitslid is van het Penn State Hershey Cancer Institute.

Volgens Vanamala en zijn medewerkers werd het moederkonijn elke dag vanaf dag 15 van de zwangerschap tot 7 dagen na de geboorte blootgesteld aan ongeveer 200 microgram BPA per kilogram lichaamsgewicht en de nakomelingen absorbeerden BPA gedurende die tijd via de placenta of melk. De weefsels van de nakomelingen werden onderzocht op een leeftijd van zes weken. Ze rapporteerden hun bevindingen in het tijdschrift mSystems, een publicatie van de American Society for Microbiology.

Hij suggereerde ook dat in de toekomst zal worden onderzocht of er een verband bestaat tussen een afname van de diversiteit van darmbacteriŽn en voedselallergieŽn.

"Wanneer de diversiteit van bacteriŽn en metabolieten laag is en er ontstekingen ontstaan, wordt het immuunsysteem niet zo goed getraind," zei Vanamala. "Wanneer het immuunsysteem niet goed is getraind vermoeden wij dat de mensen vatbaarder worden voor voedselallergieŽn."

vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag