Invloed van keizersnede, flessen voeding en antibiotica op microflora van de baby

Een nieuwe methode helpt onderzoekers na te gaan hoe keizersnede, flessen voeding en het gebruik van antibiotica invloed hebben op de ontwikkeling van het microbioom van een zuigeling.

Een nieuwe analytische aanpak, beschreven in Frontiers in Pediatrics, laat zien hoe verschillende interventies - keizersnede, flessen voeding en antibiotica - het ontwikkelend darm-microbioom kunnen veranderen.

Het eerste jaar levensjaar van een zuigeling is kritisch voor de ontwikkeling van zijn of haar darmflora - de meer dan duizend soorten bacteriŽn die in de darm leven. Deze bacteriŽn helpen niet alleen de zuigelingen om voedsel te verteren, maar ook hun ontwikkelend immuunsysteem te "trainen".

De omgeving van een zuigeling is de grootste factor die bepaalt welke bacteriŽn aanwezig zijn in de darmen van het kind . Zo kunnen veranderingen zoals het type geboorte en voedsel evenals vroeg gebruik van antibiotica, een grote impact hebben op het groeiend darm-microbioom van het kind. Maar, onderzoekers doen er alles aan om precies te begrijpen wat deze verschillen zijn en wat ze kunnen betekenen voor de toekomstige gezondheid van een kind.

"Ons doel was om de gecombineerde invloed van keizersnede, antibioticumbehandeling en flessen voeding op de ontwikkeling van de darmflora bij zuigelingen te karakteriseren," zegt Anita Kozyrskyj, onderzoeker aan de Universiteit van Alberta, Canada en groepsleider van de studie. "We vonden dat, in vergelijking met vaginaal geborenen met borstvoeding, zuigelingen met flessenvoeding of keizersnede, verschillende bacteriŽn hadden, wat gevolgen kan hebben voor hun toekomstige gezondheid."

Kozyrskyj en haar medewerkers gebruikten een methode - Significance Analysis of Microarrays - om de veranderingen aan de darmbacteriŽn bij 166 zuigelingen te kwantificeren in het eerste levensjaar. Andere onderzoekers hebben al aangetoond dat er typische patronen zijn in de soorten bacteriŽn bij een groeiende zuigeling, maar het werk van Kozyrskyj is bij de eerste die de kolonisatiepercentages voor elk type bacterie bij kinderen bestudeerde, waarbij wordt gezien welke bacteriŽn domineren in de loop van de tijd.

De groep Kozyrskyj's heeft geconstateerd dat in vergelijking met de normale progressie van de darmflora met de leeftijd van de baby, kinderen uit keizersnede of met flessenvoeding veranderende trajecten vertonen die verband houden met voedselallergieŽn en snelle gewichtsverhoging.

Toekomstig onderzoek en uitgebreider studies zullen nodig zijn om de gevolgen van deze veranderingen volledig te begrijpen, maar tal van andere studies hebben gewezen op potentiŽle banden tussen deze bacteriŽn en de toekomstige gezondheid van het kind, vooral in verband met de ontwikkeling van voedselallergieŽn.

"We hopen dat dit onderzoek clinici en ouders zal helpen te begrijpen dat keizersnede de kans op antibiotica behandeling of flessenvoeding van pasgeborenen verhoogt, wat de ontwikkeling van de darmflora later kan beÔnvloeden," zegt Kozyrskyj.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag