Gooi de airco aan, verminder vervuiling binnen de auto

Ingenieurs tonen aan hoe je vervuiling het meest reduceert tijdens woon-werkverkeer

WASHINGTON UNIVERSITY IN ST. LOUIS

Voor velen is het woon-werkreizen een langdurig en srtessvol proces. Volgens het U.S.Census Bureau, doet de gemiddelde Amerikaan er 26,5 minuten over om op zijn of haar werk te komen. Dat is elke dag bijna een uur—naar het werk en terug—dealen met verkeerschaos en overvolle snelwegen. Dat heen en weer reizen kan ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid, daar het bestuurders blootstelt aan een verhoogde hoeveelheid luchtvervuiling die gelinkt wordt aan een hele reeks medische aandoeningen, waaronder cardiovasculaire ziekten, ademhalingsproblemen en zelfs longkanker.

Na een nieuwe onderzoeksmethode gerealiseerd te hebben door daadwerkelijke woon-werkreizen te gebruiken, ontdekte een groep ingenieurs van de Washington University in St. Louis dat een simpele verandering in rijgewoonten deze risico's kan helpen verminderen tijdens het rijden.

“We weten dat verkeer een hoop vervuiling met zich meebrengt, en daarom is het juist in die tijd wanneer je je in het verkeer begeeft dat je een buitenproportionele hoge mate van je dagelijkse blootstelling aan vele schadelijke vervuilers kunt hebben.”, aldus Anna Leavy, een onderzoekswetenschapper aan de School of Engineering and Applied Science. “Wat we wilden zien was: Wanneer en waar doen zich onze hoogste blootstellingen voor, en hoe zou men moeten rijden om dat risico te verminderen?”.

Leavy en Nathan Reed, een promovendus, werkten samen met promovendus Sameer Patel en Pratim Biswas, de 'Lucy and Stanley Professor' en voorzitter van het SEAS department of Energy, Environmental and Chemical Engineering. Met assistentie van Biswas zijn Aerosol en Luchtkwaliteit Onderzoek Laboratorium gebruikten ze draagbare instrumenten en sensoren om het luchtvervuilingsniveau binnenin hun auto's en van de lucht direct buiten de auto tegelijkertijd te monitoren en te meten tijdens hun eigen dagelijkse woon-werkreizen. Dat gaf hen een unieke 'real-life'-kijk op de blootstelling aan vervuiling.

“Als aerosol-wetenschappers hadden we toegang tot de nieuwste van de nieuwste meetapparatuur”, aldus Reed. “Toen we eenmaal binnen en buiten de auto begonnen te meten en we de getallen terugkregen, konden we onze hypothese bevestigen dat we door onze autoventilatie te bedienen het vervuilingsrisico deels kunnen verminderen.”.

Door hun aanpak van gelijktijdige meting te gebruiken konden Leavy en Reed een aantal variabelen testen tijdens het rijden van en naar de Washington University, gedurende een periode van vier maanden, beginnend in 2014. Door een dashcam te gebruiken konden ze een bepaald vervuilingsniveau meten elke keer als ze; vast achter een bus of vrachtwagen zaten, midden in het verkeer op de snelweg zaten, bij een rood licht stonden of door (drive-in) restaurants of door wegwerkzaamheden reden. Ze gebruikten ook verschillende ventilatie-instellingen in hun auto's: rijden met de ramen open, ramen gesloten, met de ventilatie aan, en met de airconditioning aan.

Na alle data, vervuilingsmetingen, en corresponderende weersomstandigheden verwerkt te hebben, richtten de onderzoekers zich op de beste aanpak om het risico op blootstelling aan vervuiling tijdens het woon-werkverkeer te verminderen. Gebruik van de airconditioning verminderde de vervuilers in het voertuig met 20 tot 34 procent, afhankelijk van de verschillende onderzochte metingen, evenals de concentraties buiten en weersomstandigheden en omstandigheden op de weg.

“We vonden een significant verchil tussen het gebruik van de ventilator en het gebruik van de airconditioning. De airco haalt lucht van buitenaf, die door hetzelfde filter en dezelfde ventilatieroute gaat als de ventilator. Maar er is een verschil: als de airco draait heb je een koele verdamper die de lucht koelt als die langskomt.”, aldus Reed. “Dit koude oppervlak trekt vervuilingsdeeltjes aan en deze zetten zich daar af in plaats van zich te verspreiden in de lucht die je inademt.”.

Het afzetten van vervuilingsdeeltjes biedt wisselende niveaus van bescherming tegen vervuiling, maar werd het meest versterkt tijdens momenten van verhoogde vervuiling tijdens woon-werkverkeer zoals bijvoorbeeld achter een bus of vrachtwagen rijden.

Wanneer de ramen dicht waren, rijdend achter een bus, was de concentratie van vervuilingsdeeltjes in de buitenlucht drie keer zo hoog dan in de lucht binnenin de auto.
Bovendien werden er geen kooldioxide-concentraties gemeten in 75 procent van de ritten waarbij de airco aan stond.

Biswas zegt dat het nieuwe onderzoek, onlangs gepubliceerd in het blad Atmospheric Environment “aantoont dat studies als deze inzichten kunnen bieden en mechanistische inzichten leveren. Waar sommige resultaten voor de hand liggen, liggen andere bepaalde bevindingen dat niet, maar belangrijker, nauwkeurige wetenschappelijke gegevens zijn essentiëel om onze resultaten en conclusies te onderschrijven. Het geeft ook aan dat nieuwere filtratie van de cabine of luchtzuiveringstechnieken een hedendaagse noodzaak zijn, vooral voor stedelijke forenzen.

Het dichthouden van de ramen leverde ook een verhoogde bescherming op, overal van 8 tot 44 procent, met alle factoren meegenomen.

“De cabine van het voertuig kan gezien worden als een buffer die ons beschermt voor de buitenlucht”, zegt Leavy. “ Hoewel rijden met de airco aan en de ramen dicht de meeste bescherming biedt, kan het laten draaien van je airco je brandstofbesparing verminderen.
Daarom is het toepassen van een dynamische aanpak met wisselend gedrag, waarin gesloten ramen en de airco gebruikt wordt wanneer je achter een flink vervuilend voeruig rijdt of op de snelweg waar doorgaans meer vervuiling is, aan te raden. Als je eenmaal de vervuilende omgeving verlaten hebt, raden we aan om je ramen te openen om de opgebouwde vervuiling in je auto te kunnen verwijderen.”.

vertaling: Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica