Verhoogd risico op autisme bij combinatie genetische variatie en luchtvervuiling


University Park, PA - Een nieuwe analyse laat zien dat personen met een hoge mate van genetische variatie en verhoogde blootstelling aan ozon in het milieu een groter risico hebben om autisme te ontwikkelen dan verwacht, wanneer de twee risicofactoren samen voorkomen. De studie is de eerste die de gecombineerde effecten van genoomwijde genetische veranderingen en milieurisicofactoren voor autisme bekijkt en de eerste om een interactie tussen genen en milieu te identificeren die leidt tot een verhoogd risico die niet gevonden kan worden bij het bestuderen van beide factoren afzonderlijk. Een document dat het onderzoek beschrijft verschijnt online in het tijdschrift Autism Research.

"Autisme, zoals de meeste menselijke ziekten, is complex," zegt Scott B. Selleck, professor biochemie en moleculaire biologie bij Penn State en ťťn van de leiders van het onderzoeksteam. "Er zijn waarschijnlijk honderden, zoniet duizenden, betrokken genen en tot nu toe - met zeer weinig uitzonderingen - zijn deze onafhankelijk van elkaar bestudeerd. Ons team van onderzoekers vertegenwoordigt een groep van mensen met genetische deskundigheid en milieu-epidemiologen waardoor we voor het eerst kunnen onderzoeken hoe genetische- en milieu-risicofactoren voor autisme op elkaar inwerken. "

Het team bekeek de kopie-nummervariatie - verwijderingen en duplicaties van herhaalde elementen in het genoom dat tot variatie tussen individuŽn leidt in het aantal herhaalde elementen - als algemene maatregel van genetische variatie en vijf soorten luchtvervuiling - luchtvervuiling door het verkeer, stikstofoxiden, twee groottes van deeltjes en ozon - bij een groot aantal individuŽn met autisme en een goed samengestelde reeks typisch ontwikkelende controles. De deelnemers - komende van Childhood Autism Riscs from Genetics and Environment (CHARGE) Study, een populatie case-control studie geleid door Irva Hertz-Picciotto, hoogleraar epidemiologie en hoofd van de afdeling milieu en beroepsgezondheid aan de universiteit Van California Davis, en ťťn van de leiders van het onderzoeksteam - omvat gegevens en controles die overeenkomen met leeftijd, geslacht en geografische locatie. Elk van de 158 gevallen en 147 controles scoorden voor genetische deleties, duplicaties en totale veranderingen in kopienummer. Milieu blootstellingen voor elke deelnemer werden bepaald op basis van residentiŽle toestanden met behulp van gegevens van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) Air Quality System.

"Deze studie gebruikte unieke middelen," zei Hertz-Picciotto. "Door de verblijven van de moeders tijdens hun zwangerschap te evaluŽren waren we in staat hun blootstelling aan verschillende soorten luchtverontreinigende stoffen die door de Amerikaanse EPA werden gecontroleerd, na te gaan. Hierdoor konden we de verschillen tussen de gevallen van autisme en hun typische ontwikkelde controles onderzoeken bij zowel hun prenatale verontreinigende blootstelling als hun extra totale lading extra of verwijderd genetisch materiaal. "

Bij de evaluatie van elk van de risicofactoren bleek dat duplicaties, totale kopie-nummervariatie en deeltjes in het milieu de grootste individuŽle impact hadden op het risico van autisme. Echter, toen de onderzoekers interacties onder de verschillende risicofactoren evalueerden, zagen ze een groot effect van ozon bij kinderen, met ofwel duplicaties of totale variatie in kopienummer. Ozon op zichzelf had weinig effect op het risico op autisme, zodat in studies die geen interacties tussen risicofactoren in aanmerking hadden genomen, het wellicht kon worden genegeerd. Interacties tussen de verschillende andere factoren, zelfs die met grote individuŽle effecten, lijken zeer weinig effect op het risico te hebben.

"Deze studie heeft het effect van verontreinigend stof aangetoond dat niet eerder geassocieerd werd met autisme risico. Deze studie kan een voorbeeld zijn van hoe rekening houdend met genomische variatie ons kan helpen bij het identificeren van nieuwe risicofactoren voor autisme," zei Heather Volk, assistent-professor van het Department of Mental Health in de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

"Als we alleen kijken naar de cijfers, zien we voor enige statistische beoordeling een 10-voudig risico op autisme voor personen in de top 25 procent voor het niveau van genetische variatie en in de top 25 procent voor blootstelling aan ozon, vergeleken met de individuŽn in de onderste 25 procent voor elk van deze metingen, "zei Selleck. "Deze toename van het risico is opvallend, maar gezien wat we weten over de complexiteit van ziekten zoals autisme, misschien niet verwonderlijk. Het toont aan hoe belangrijk het is om verschillende soorten risicofactoren voor ziektes samen te overwegen, ook die met kleine individuŽle effecten."

De onderzoekers speculeren dat het groot effect van de interactie tussen ozonblootstelling en kopienummervariatie het gevolg kan zijn van het feit dat ozon een oxidatiemiddel is, bekend om reactieve zuurstofsoorten te produceren, zoals peroxiden, die cellulaire stress kunnen veroorzaken en zo de celfunctie op vele manieren kunnen veranderen. Hoge niveaus van kopie-nummervariatie kunnen een gecomprimeerde toestand aangeven die is gebaseerd op het type schade die ozon kan veroorzaken.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica