Het gebruik van visolie bij astma


UNIVERSITY OF ROCHESTER MEDICAL CENTRUM

Wetenschappers van de University of Rochester Medical Center hebben nieuwe belangrijke zaken over omega 3 vetzuren in visolie ontdekt en hoe deze kunnen worden ingezet bij astmapatiŽnten.

Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation - Insight, rond celculturen van lokale astmapatiŽnten, bleek dat Omega-3 vetzuur producten de productie van IgE, de antilichamen die allergische reacties en astma symptomen bij mensen met mildere gevallen van astma veroorzaken, kan verminderen; echter bij patiŽnten met ernstige astma die hoge doses orale steroÔden gebruiken, zijn omega-3 vetzuren minder effectief omdat de corticosteroÔden de gunstige effecten blokkeren.

Hoofdauteur Richard P. Phipps, Ph.D., the Wright family Research hoogleraar Environmental Medicine, en zijn laboratorium hadden eerder aangetoond dat bepaalde vetzuren in visolie de functie van de immuuncellen (B-cellen) regelen. Ze wilden de effecten op astma verder onderzoeken.

Mensen met astma hebben een onbalans tussen moleculen die de ontsteking temperen en degenen die de ontsteking verhogen. Een behandeling met steroÔden regelt de ontsteking en verlicht de symptomen maar geneest niet de onderliggende ziekte.

Phipps en zijn team verzamelden bloed van 17 patiŽnten bij UR Medicine Mary Parkes Astma Centre en isoleerden hun B afweercellen in het laboratorium om de impact van zuivere omega-3-afgeleide producten op IgE en andere moleculen die de ziekte van brandstof voorzien, te onderzoeken. Co-auteurs Nina Kim, Ph.D., en Patricia Sime, MD, the C. Jane en C. Robert Distinguished Chair in Pulmonary Medecin, voerden een groot deel van het laboratorium- en klinisch werk uit en vergeleken de resultaten van de 17 patiŽnten met donoren van gezonde bloedcellen.

De meeste patiŽnten die aan de studie deelnamen namen vrijwillig corticosteroÔden onder pilvorm of langs inhalator, afhankelijk van de ernst van de astma. De resultaten toonden dat allen tot op zekere hoogte reageerden op de omega-3-vetzuren zoals blijkt uit een verlaging van de niveaus van IgE-antilichamen. Maar onverwacht, zegt Phipps, waren de cellen van een kleine subgroep van patiŽnten die orale steroÔden namen minder gevoelig voor de omega-3 behandeling.

SteroÔden zijn meestal een zeer effectieve behandeling voor astma. Hoewel de wetenschap in het beginstadium verkeert blijkt dat wanneer corticosteroÔden worden gebruikt in sommige gevallen het natuurlijk vermogen van het lichaam om astma gerelateerde ontsteking te bestrijden, verdwijnt, zei Phipps.

De URMC ontdekking valt samen met de New England Journal of Medicine studie eind december 2016, waaruit blijkt dat prenatale blootstelling aan visolie het risico van een piepende ademhaling en astma bij kinderen vermindert. Phipps merkte op dat de visolie gebruikt als een voedingssupplement in de NEJM studie van een speciale hoge kwaliteit was en dat de consumenten voorzichtig moeten zijn bij het kopen van visolie, omdat niet alle visolie dezelfde is.

Vertaling: Andre Teirlinck


 Nuttige links


 

 

Terug naar het hoofdmenu