Stadskinderen met astma lijden minder als ze in de buurt van een park wonen

Kinderen met astma die in de stad wonen, kunnen minder dagen hebben met symptomen hoe dichter zij leven bij parken en groene ruimten, volgens onderzoek dat op maandag op het European Respiratory Society International Congress 2017 wordt gepresenteerd.

De studie keek naar binnenstadskinderen met aanhoudend astma en vergeleek het aantal dagen dat zij over een periode van twee weken aan symptomen lijden tov de afstand van hun huizen naar het dichtstbijzijnde park.  De resultaten suggereren dat het leven dichter bij een park kinderen met astma laat profiteren, met name oudere kinderen die meer kans hebben om alleen naar het park te gaan.

De studie wordt door Kelli DePriest voorgelegd aan een volksgezondheidsverpleegkundige die het werk heeft verricht als onderdeel van haar promotieprogramma met primaire onderzoeker Dr Arlene Butz en collega's van de Johns Hopkins University School of Nursing and Medicine en de Universiteit van Maryland School of Medicine, Baltimore , VS

Zij zal het congres vertellen: "Het leven in een stadsmilieu verhoogt het risico op astma van kinderen, en factoren die verband houden met stadsleven - zoals luchtvervuiling - zijn ook bekend om bij te dragen aan hoge percentages van slecht gecontroleerde astma.

"Echter, eerder onderzoek heeft gesteld dat kinderen met astma kunnen profiteren door oefening. De aanwezigheid van groene ruimten bevordert fysieke activiteit en helpt de verontreiniging te verminderen."

De onderzoekers wilden weten of er iets zo simpel was als het leven in de buurt van een park, wat kinderen kon helpen die lijden aan slecht gecontroleerde astma die in de stad Baltimore, de VS wonen Baltimore is een stad van ongeveer 620.000 mensen, met niveaus van verontreiniging vergelijkbaar met New York en Los Angeles, maar iets lager dan die in Londen en Milaan.

Onderzoekers interviewden de ouders van 196 kinderen, tussen de drie en twaalf, die allebei, of minstens twee keer een eerste hulp hadden bezocht , of in het afgelopen jaar in een ziekenhuis waren opgenomen.

DePriest verklaarde: "Deze groep kinderen zijn overwegend Afrikaanse Amerikanen, medisch verzekerd en hun families hebben een lagere sociaal-economische status, wat betekent dat ze een populatie vormen met een hoog risico voor astma-gerelateerde sterfte."

Onderzoekers vroegen aan de ouders hoeveel dagen elk kind had geleden aan symptomen zoals kortademigheid, pijn op de borst en ademhaling. Tegelijkertijd hebben ze de afstanden tussen de huisadressen van de kinderen en de dichtstbijzijnde groene ruimte gemarkeerd.

Zij vonden dat de kinderen gemiddeld slechts 250 meter van hun dichtstbijzijnde park waren, maar sommigen leefden direct naast een groene ruimte, anderen waren meer dan een kilometer verderop.

Uit het onderzoek bleek dat kinderen een extra dag hadden als ze aan astma leden voor elke 305 meter tussen hun huis en het park. Bijvoorbeeld, een kind dat naast een park woont, had gemiddeld vijf symptomatische dagen en een kind dat 305 meter van het park leeft, had zes symptomatische dagen. Bij oudere kinderen hadden de mensen naast het park gemiddeld vijf
symptomatische dagen, terwijl een kind dat slechts 152 meter van het park leeft, zes symptomatische dagen had.

DePriest zegt: "Het effect ziet het sterkst uit voor kinderen van 6 jaar en ouder. Dit kan zijn omdat ze meer vrijheid hebben om te kiezen waar ze willen gaan in vergelijking met jongere kinderen. "Deze resultaten zijn belangrijk omdat ze verdere steun geven aan de voordelen van stadsparken, en zij suggereren dat het juiste bouwbeleid de gezondheid van kinderen kan verbeteren.

"Zij zullen ook zorgverleners helpen, om hun patiŽnten meer holistisch te bekijken door te begrijpen hoe toegang tot de groene ruimte de gezondheid kan beÔnvloeden."

De resultaten komen zodra de European Respiratory Society en European Lung Foundation hun jaarlijkse Healthy Lungs for Life-campagne lanceren met een reeks gebeurtenissen voor de publieke en gezondheidswerkers die zich richten op luchtvervuiling, beroepsbelasting en rookstop.

DePriest is van plan om haar onderzoek uit te breiden door relaties tussen verschillende vormen van groen, met inbegrip van parken, maar ook achtertuinen en tuinen te analyseren en hoe dit verband houdt met astma-symptomen van kinderen.

Vertaling: Pieter Tau


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag