Astma bij jonge jongens is te voorkomen

Een baanbrekend UAlberta-onderzoek toont aan dat er een extra - en mogelijk behandelbare - reden is waarom baby's van moeders met astma de aandoening vaak zelf ontwikkelen.

UNIVERSITEIT VAN ALBERTA FACULTEIT GENEESKUNDE EN TANDHEELKUNDE

Een nieuwe studie van de Universiteit van Alberta toont aan dat het familierisico voor astma - meestal overgedragen van moeders op baby's - mogelijk niet alleen het gevolg is van genetica: het kan ook gaan om bacteriŽn in het spijsverteringskanaal van de baby.

AllerGen-onderzoeker en UAlberta microbioom epidemioloog Anita Kozyrskyj leidde een onderzoeksteam dat ontdekte dat Kaukasische babyjongens die geboren zijn uit zwangere moeders met astma - die meestal het grootste risico lopen om astma te ontwikkelen in hun vroege jeugd - ook ťťn derde kans hebben om op een leeftijd van drie tot vier maanden een darmflora te hebben met specifieke kenmerken .

"We zagen een significante reductie in de familie van bacteriŽn genaamd Lactobacillus bij blanke babyjongens geboren uit zwangere vrouwen die astma hadden, en dit was vooral duidelijk als de astmatische moeder leed aan allergieŽn of overgewicht," zei Kozyrskyj, senior auteur van de studie en ťťn van 's werelds toonaangevende onderzoekers op het gebied van de darmflora- de gemeenschap van micro-organismen of bacteriŽn die in de spijsverteringskanalen van mensen leven.

Deze bevindingen vormen het eerste bewijs dat maternaal astma tijdens de zwangerschap geassocieerd kan zijn met veranderingen in de darmflora van een kind, aldus Kozyrskyj.

"Onze ontdekking zou met verder onderzoek uiteindelijk kunnen leiden tot een preventieve aanpak waarbij de darmflora bij zuigelingen wordt aangepast om het risico te verkleinen," legt ze uit.

Ze waarschuwde echter ook dat het te vroeg is voor ouders om probiotische behandelingen voor hun baby's te zoeken om dit specifieke probleem aan te pakken.

Het onderzoek van Kozyrskyj en haar team omvatte meer dan 1.000 moeders en hun baby's die deelnamen aan de CHILD-studie van AllerGen, een nationaal bevolkingscohort.

Kozyrskyj zei dat zij en haar team gemotiveerd waren om het verband tussen darmflora en astma te bestuderen aan de hand van het vaststaand feit dat maternaal astma het geboortegewicht van de baby op een geslachtsspecifieke manier beÔnvloedt.

"De blanke mannelijke foetus heeft meer kans op een lager geboortegewicht als reactie op maternaal astma, dus we wisten dat er al verschillen waren volgens de seksen en besloten om ze verder te bestuderen."

De studie toonde ook aan dat maternaal astma een invloed had op het darmbacteriŽle profiel van babymeisjes, maar op een andere manier.

"Babymeisjes hadden meer kans op grotere hoeveelheden bacteriŽn in de Bacteroidaceae familie, die belangrijk zijn voor het behoud van de slijmhuid die darmcellen beschermt tegen schadelijke stoffen," zei Kozyrskyj.

"We speculeren dat dit babymeisjes in het vroege leven mogelijk kan beschermen tegen het ontwikkelen van astma. Anderzijds kunnen veranderingen in de bacteriesamenstelling die specifiek zijn voor baby meisjes, hun risico op het ontwikkelen van astma verhogen tijdens de puberteit."

"Gezien opkomend onderzoek dat de darmflora verbindt met astma en allergieŽn, zijn we verheugd dat onze resultaten een nieuwe bevinding aan het licht hebben gebracht die uiteindelijk kan bijdragen aan de preventie van astma bij kinderen."

De studie, gefinancierd door CIHR en AllerGen, werd gepubliceerd in European Respiratory Journal.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag