Antibiotica gaat het gunstige effect van volkoren graan tegen


AARHUS UNIVERSITEIT

Volgens de aanbevelingen van de Deense Veeartsenij en Voedseladministratie zouden volwassen Denen minstens 75 g volkoren meel per dag moeten consumeren. Het zijn echter niet alleen de vitaminen, mineralen en vezels die volkoren graan producten, zoals rogge brood en havermout zo gezond maken.

Verschillende studies hebben aangetoond dat er een omgekeerde relatie is tussen eten van volkorengraan en het risico op het ontwikkelen van levensstijlziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit betreft specifiek lignanen, die diphenolische verbindingen zijn en in alle graan typen gevonden worden. De niveaus van lignanen zijn hoger in volkoren graankorrels dan in de geraffineerde korrels. Rogge bijv. heeft een bijzonder hoog gehalte aan lignanen.

Eenmaal opgenomen, metaboliseren onze darmbacteriën de plantaardige lignanen in enterolignanen, die een chemische structuur hebben die vergelijkbaar is met oestrogeen. De structuur van enterolignanen is de meest waarschijnlijke reden waarom deze een positief effect hebben op de ontwikkeling van borstkanker.

Darmbacteriën worden negatief beïnvloed

Een grote studie die is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Aarhus en de Deense Kankervereniging heeft nu aangetoond dat het gebruik van antibiotica een reeks gunstige effecten van het eten van volkoren granen kan tegengaan.

De studie is gebaseerd op gegevens uit een grote Deense familieleden studie, "Diets, Cancer and Health", waar meer dan 57.000 Denen - in de periode 1993-1997 - gedetailleerde informatie hebben verschaft over hun respectievelijke dieet en levensstijl, evenals biologisch materiaal in de vorm van bloed, vetweefsel, urine en teennagels. Vervolgens hebben meer dan 2200 deelnemers in de periode van 1996 tot 2009 kanker ontwikkeld.

Deze specifieke groep mensen werd gedetailleerd onderzocht. Enterolignaan niveaus werden gemeten in het bloed en de resultaten werden samengevoegd met gegevens over hun antibiotica gebruik, geregistreerd in de Deense Nationale recepten Registratie.

- Het blijkt dat er een significante correlatie bestaat tussen het gebruik van antibiotica en de lagere enterolignaan concentraties in het bloed, vooral bij vrouwen. Voor vrouwen die antibiotica hebben gebruikt tot drie maanden voorafgaand aan het nemen van een bloedmonster was de concentratie zeker 40 procent lager dan bij vrouwen die geen antibiotica gebruikten, aldus professor Knud Erik Bach Knudsen, afdeling Dier wetenschappen aan de Universiteit van Aarhus.

Vermoedelijk zal dit ook van toepassing zijn op andere geneesmiddelen

Hij verklaart verder dat de studie aangeeft dat enterolignaan niveaus in het bloed is gekoppeld aan de tijd sinds het gebruik van antibiotica.

Hij benadrukt dat zelfs na enkele maanden de concentratie nog steeds verminderd is, wat aangeeft dat de bacteriën, die plantaardige lignanen omzetten naar enterolignanen, nog langer invloed hebben.

- De resultaten bevestigen onze hypothese, en wijzen ook op het belang van een beperkt gebruik van antibiotica. U bereikt niet de volledige gunstige effecten van volkoren wanneer de darmbacteriën negatief beïnvloed worden door antibiotica. Waarschijnlijk is het ook van toepassing op een aantal andere verbindingen die in het dieet aanwezig zijn en die microbiële omzetting nodig hebben om een ​​positief effect op de gezondheid te hebben, zegt Knud Erik Bach Knudsen.

Bevestigd in experimenten bij varkens

Om een ​​grondiger inzicht te krijgen in de rol van antibiotica bij lignaanmetabolisme, werd een gecontroleerde interventie studie uitgevoerd bij varkens. Deze studie heeft ook aangetoond dat antibiotica behandelingen resulteren in concentraties enterolignaan in het bloed die 37 procent lager waren dan in een controlegroep die niet werd behandeld met antibiotica.

- Dit is de eerste keer dat een dierproef een rechtstreekse relatie tussen enterolignaanconcentraties en antibioticabehandelingen bevestigt, zegt Knud Erik Bach Knudsen.

Voor zover we weten, is dit werk ook de eerste dat laat zien dat het negatieve effect van antibiotica op enterolactonen afhankelijk is van geslacht. Zo is er behoefte aan verdere studies om de redenen voor dit verschil te identificeren.

Vertaling Shanti Onneweer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica