Tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde antibiotica het risico op geboorteafwijkingen verhogen

WILEY

Een nieuw onderzoek heeft associaties gevonden tussen bepaalde antibiotica die zijn gebruikt tijdens de zwangerschap en belangrijke aangeboren afwijkingen bij pasgeborenen.

De studie omvatte een analyse van informatie over 139.938 levende geboorten tussen 1998 en 2008 in Quebec, Canada. Clindamycine, doxycycline, quinolonen, macroliden en fenoxymethylpenicilline waren gekoppeld aan orgaanspecifieke misvormingen. Amoxicilline, cefalosporinen en nitrofurantoïne werden niet geassocieerd met geboorteafwijkingen.

Hoewel de absolute risico’s op geboorteafwijkingen klein waren zouden artsen moeten overwegen om andere antibiotica voor te schrijven bij het behandelen van patiënten met infecties tijdens hun zwangerschap.

“Infecties tijdens de zwangerschap komen vaak voor en moeten behandeld worden, maar ons onderzoek geeft veiligere opties aan voor behandeling van infecties, meer specifiek bepaalde urineweginfecties of longinfecties, in ieder geval tijdens het eerste trimester van de zwangerschap,” zei dr. Anick Bérard, senior auteur van

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica