Amandelen kunnen helpen bij het opruimen van cholesterol

Onderzoekers vinden dat regelmatig eten van amandelen kan bijdragen tot het verbeteren van HDL-cholesterolgehalten.

PENN STATE.

Het regelmatig eten van amandelen kan helpen om het niveau van HDL-cholesterol te verhogen en tegelijkertijd bij het verwijderen van cholesterol uit het lichaam, aldus onderzoekers.

In een onderzoek vergeleken de wetenschappers de niveaus en functie van het hoge dichtheidslipoproteļne (HDL-cholesterol) bij mensen die elke dag amandelen aten met die van dezelfde groep die in plaats van amandelen een muffin aten. De onderzoekers constateerden dat de deelnemers op het amandel dieet verbeterde HDL-niveaus en functionaliteit vertoonden.

Penny Kris-Etherton, hoogleraar voedingswaarde in Penn State, zei dat de studie, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, voortbouwt op eerder onderzoek naar de effecten van amandelen op cholesterolverlagende diėten.

"Er is veel onderzoek waaruit blijkt dat een dieet dat amandelen bevat lipoproteļne met lage dichtheid, of LDL-cholesterol, die een belangrijke risicofactor is voor hart-en vaatziekten, vermindert” aldus Kris-Etherton. "Maar niet zo veel was bekend over hoe amandelen HDL-cholesterol beļnvloeden, wat als de goede cholesterol wordt beschouwd en helpt het risico op hart- en vaatziekten te verlagen."

De wetenschappers wilden nagaan of amandelen buiten het verhogen van de niveaus ook de functie van HDL-cholesterol kan verbeteren, wat neerkomt op het verzamelen van cholesterol uit weefsels, zoals de slagaders om die dan uit het lichaam af te voeren.

"HDL is erg klein wanneer het in omloop wordt gebracht," zei Kris-Etherton. "Het is als een vuilniszak die langzaam groter en bolvormig wordt, omdat het cholesterol verzamelt van cellen en weefsels voordat ze in de lever worden afgebroken."

Afhankelijk van hoeveel cholesterol het heeft verzameld, wordt HDL-cholesterol ingedeeld in vijf "subpopulaties" die variėren van de zeer kleine preβ-1 tot de grotere, volwassenere α-1. De onderzoekers hoopten dat het eten van amandelen tot meer α-1 deeltjes zou leiden, wat een verbeterde HDL-functie zou betekenen.

Aan het gecontroleerd voedingsonderzoek namen 48 mannen en vrouwen met verhoogd LDL-cholesterol deel aan twee zes weken dieetperiodes. Voor beide waren de diėten identiek buiten de dagelijkse snack. Tijdens het amandeldieet kregen de deelnemers 43 gram - ongeveer een handvol - amandelen per dag. In de controleperiode kregen ze in plaats daarvan een banaanmuffin.

Aan het eind van elke dieetperiode maten de onderzoekers de niveaus en functies van HDL-cholesterol van elke deelnemer. De onderzoekers vergeleken vervolgens de resultaten met de basislijnmetingen van de deelnemers aan het begin van de studie.

Zij constateerden dat het amandeldieet in vergelijking met het controledieet resulteerde in een verhoogde α-1 HDL - wanneer de deeltjes het grootst en in hun meest volwassen stadium zijn - met 19 procent. Daarnaast verbeterde het amandeldieet de HDL-functie met 6,4 procent, bij deelnemers van normaal gewicht.

"We waren in staat om te laten zien dat er meer grotere deeltjes waren als gevolg van het eten van amandelen," zei Kris-Etherton. "Dat verklaard de functie van de kleinere deeltjes. Ze halen cholesterol uit de weefsels, worden groter en voeren die cholesterol naar de lever die hem verwijdert uit het lichaam."

Een toename van deze specifieke HDL subpopulatie is zinvol, verklaarde Kris-Etherton, omdat is aangetoond dat hij het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Kris-Etherton zei dat alhoewel amandelen het risico op hart-en vaatziekten niet zullen elimineren ze wel een slimme keuze zijn voor een gezonde snack. Zij voegde eraan toe dat amandelen naast hun voordelen voor het hart ook een dosis goede vetten, vitamine E en vezels aanvoeren.

"Als mensen amandelen gebruiken in hun dieet mogen ze meerdere voordelen verwachten die hun gezondheid kunnen verbeteren," zei Kris-Etherton. “Het zijn geen alles genezers, maar wanneer ze met mate worden gegeten en vooral in plaats van een voedingsmiddel met een lager voedingswaarde zijn ze een geweldige aanvulling op een reeds gezond dieet."

vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica