Meervoudig onverzadigde vetzuren geven minder risico op allergie

Nieuw onderzoek aan het Karolinska Institutet in Zweden toont aan dat hoge niveaus van meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed van kinderen op 16-jarige leeftijd geassocieerd is met een verlaagd risico op astma of rhinitis. De studie is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Allergische ziekten zoals astma en rhinitis beginnen vaak tijdens de kindertijd. Vandaag weten we dat het ziekterisico wordt beÔnvloed door zowel erfelijke als omgevingsfactoren.

Tot op heden is de huidige studie de grootte om het verband te onderzoeken tussen niveaus van de lange keten omega-3 en omega-6 vetzuren in het bloed en de daaropvolgende ontwikkeling van astma en andere allergische ziekten. Deze studie werd uitgevoerd als onderdeel van het Zweedse geboortecohort BAMSE en is gebaseerd op analyses van omega-3- en -6-vetzuren in bloedmonsters van 940 kinderen.

De resultaten laten zien dat kinderen met een hogere bloedspiegel van lange keten omega-3-vetzuren op de leeftijd van 8 jaar minder kans hadden om astma of rhinitis te ontwikkelen op de leeftijd van 16 jaar. Hoge concentraties van een omega-6 vetzuur, arachidonzuur genaamd, waren geassocieerd met een verlaagd risico op astma en rhinitis op 16 jaar. Onder kinderen met astma of rhinitis op de leeftijd van 8 jaar waren hogere bloedwaarden van arachidonzuur geassocieerd met een hogere waarschijnlijkheid symptoomvrij te zijn op 16-jarige leeftijd.

"Sinds allergieŽn vaak beginnen tijdens de kindertijd, is het van bijzonder belang om te onderzoeken of de omgeving en levensstijl van kinderen de ontwikkeling van deze ziekten beÔnvloeden", zegt studieleider Anna BergstrŲm, onderzoeker aan het Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet.

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn essentieel voor het leven en de omega-3- en omega-6 vetzuren die het lichaam niet zelf kan produceren, kunnen genomen worden langs voedingsmiddelen zoals noten en bepaalde plantaardige oliŽn; en lange keten omega-3 vetzuren worden voornamelijk aangetroffen in vette vis.

"Deze nieuwe resultaten en die van een eerdere studie die we hebben uitgevoerd ondersteunen de huidige voedingsrichtlijnen om twee tot drie keer per week vis te eten en te variŽren tussen vette en magere vis", zegt dr. Anna BergstrŲm.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag