Relatie alcoholgedrag en werking immuunsysteem


UNIVERSITEIT VAN ADELAIDE

Onderzoekers aan de Universiteit van Adelaide hebben een nieuwe band gevonden tussen het immuunsysteem van de hersenen en het verlangen om ’s avonds alcohol te drinken.

In laboratoriumstudies met muizen hebben onderzoekers de impuls kunnen afzetten om alcohol te drinken door de muizen een geneesmiddel te geven dat een specifiek antwoord van het immuunsysteem in de hersenen blokkeert.

Gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity, is dit onderzoek één van de eerste in zijn soort om een koppeling te tonen tussen het immuunsysteem van de hersenen en de motivatie om alcohol 's nachts te drinken.

"Alcohol is 's werelds meest gebruikt genotmiddel, en het is meer dan ooit nodig om de biologische mechanismen te begrijpen die onze behoefte triggeren om alcohol te drinken," zegt hoofdauteur Jon Jacobsen, promovendus in de discipline van de farmacologie aan de universiteit van Adelaide.

De circadiaanse ritmes van ons lichaam hebben invloed op de 'beloning' signalen die we in de hersenen krijgen van drugsgerelateerd gedrag, en de piek voor deze beloning komt meestal voor tijdens de avond of de donkere fase. We wilden testen wat de rol is van het immuun systeem van de hersenen in die beloning, en of we het zouden kunnen uitschakelen.

De onderzoekers richtten hun aandacht op de immuunreceptor Toll-like receptor 4 (TLR4). Zij hebben het geneesmiddel (+) - Naltrexone (uitgesproken: PLUS-NAL-TREX-EWN), bekend om TLR4 te blokkeren, toegediend aan muizen.

"Onze studies toonden een significante vermindering van het alcoholgedrag aan bij de muizen die (+) - Naltrexon hadden gekregen, specifiek 's nachts wanneer de beloning voor genotsmiddel gerelateerd gedrag meestal het gunstigst is,' zegt Jacobsen.

"We hebben geconcludeerd dat het blokkeren van een specifiek deel van het immuunsysteem van de hersenen de motivatie van muizen verminderde om in ’s avonds alcohol te drinken."

Senior auteur professor Mark Hutchinson, directeur van het ARC Center of Excellence voor Nanoscale BioPhotonics aan de Universiteit van Adelaide en leider van het lab Neuroimmunopharmacology waarin deze studie werd uitgevoerd, zegt dat deze bevindingen wijzen op de noodzaak van verder onderzoek om de implicaties van het drinkgedrag bij mensen te begrijpen.

"Onze studie is onderdeel van een opkomend inzicht dat het belang van het immuunsysteem van het brein in het verlangen om alcohol te drinken onderstreept. Gezien de drinkcultuur die bestaat in veel landen over de hele wereld, waaronder Australië, met bijbehorende verslaving aan alcohol en aanverwante gezondheids- en maatschappelijke problemen, hopen wij dat onze bevindingen aanleiding geven tot verdere studies."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag